Dagens PS

Åkesson avslöjad i förfalskade dokument

SD-ledaren Jimmie Åkesson
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 06 apr. 2017Publicerad: 06 apr. 2017

När Sverigedemokraternas ägarbolag Blåsippan missade att hålla bolagsstämma och upprätta en årsredovisning före den 1 juni 2013 – som måste göras enligt lag – valde styrelsen att bevittna förfalskade dokument samt uppdikta en stämma i efterhand som aldrig ägt rum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan Expressen avslöja på torsdagsmorgonen efter att ha granskat handlingar som skickats in till bolagsverket samt interna mejl mellan bolagstopparna. I styrelsen satt vid tillfället partiets absoluta toppskikt: Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Jonas Åkerlund.

I artikeln framgår det att Björn Söder reagerade på den årsredovisning och de påhittade uppgifterna som till sist skickades över från revisorn Mikael Jannert – som också sitter som vd för SD:s revisionsfirma Axion – och undrade hur de skulle gå vidare. En kollega till Mikael Jannert förklarade då i ett mejl att de var villiga att bakdatera uppgifter för att ”slippa förseningsavgift samt påpekan i revisionsberättelsen”.

Björn Söder köpte, enligt Expressen, upplägget och mejlade de andra i styrelsen om vad som gällde. Han var dock kritisk till hur bolaget sköttes och kontaktade omedelbart Jimmie Åkesson – som då var Blåsippans ordförande – om att en ny styrelse bör utses som kan driva bolaget på rätt sätt.

”Jag känner bara att vi måste fixa detta bums. Revisorerna har meddelat att de inte hädanefter kommer att acceptera att det sköts på detta sätt då de inför nya rutiner”, ska han ha skrivit i ett mejl till partiledaren.

Årsredovisningen skrevs till slut på av hela styrelsen som bevittnade de förfalskade uppgifterna. Något som tillsammans med bakdateringarna kan vara en brottslig handling, enligt Henrik Lundin som är strategisk ekorevisor på rättsenheten på Ekobrottsmyndigheten.

”Det får man inte göra. Det är en grundläggande regel att man på något sätt ska tala om när en viss situation inträffar /…/ Beroende på vilka omständigheter som är aktuella skulle det möjligen kunna vara osant intygande eller brukande av osann urkund om beslut om fastställelse utvisar ett felaktigt datum”, säger han till tidningen.

Enligt Expressen kan partitopparna undvika repressalier beroende på hur allvarligt brottet anses vara. Preskriptionstiden för osant intygande är två år men fem år om det anses grovt, skriver tidningen som sökt Jimmie Åkesson utan framgång.

MISSA INTE: Åkesson om sorgen: ”Det är inte alls roligt”  >

LÄS ÄVEN: Fifflande SD-toppens ”psykopat”-attack  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS