När den globala återhämtningen från finanskrisen fyller 10 år i januari nästa år kommer det knappast att firas; vägen tillbaka har varit historiskt lång – och tagit ovanligt lång tid att vandra.
Debatt: Döende företag måste få dö
Mest läst i kategorin
Det skriver Ruchir Sharma i en debattartikel i The New York Times. Sharma är tillväxtmarknadschef och global chefsstrateg på Morgan Stanley Investment Management, och han menar att de system som implementerades för att återhämta världsekonomin numera hämmar densamma.
“Om världen var platt och kvickfotad år 2008, så är den i dag tjock och långsam”, skriver Sharma. Det aggressiva tryckandet av pengar och de protektionistiska lagförslag som klubbades igenom världen över när finanskrisen slog till har gjort den globala ekonomin seg – och därför har tillväxten under återhämtningen konsekvent legat en procentenhet under det normala.
Låga räntor har gjort stora företag större, och har hjälpt döende företag att hålla sig vid liv, menar Sharma. De företagen kallas nu för “zombies”; de gör inte tillräckligt med vinst för att täcka sina utgifter, men de överlever tack vare budget-dribbel och omfinansiering av sina lån. Enligt artikeln är det i dagsläget hela 12 procent av världens börsnoterade bolag som kan klassificeras som “zombies”.
Statliga räddningspaket var aldrig tänkta att elda på tillväxten i all evighet, avslutar Sharma. En värld utan lågkonjunktur existerar inte – dipparna behövs, precis som skogsbränder kan rensa bland de döende växterna och bana väg för nya skott att växa till sig; det är dags att låta de döende företagen dö.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.