Dagens PS

De ska dammsuga havet på koldioxid

havet
Halten av koldioxid stiger i havet, som nu är lätt kolsyrat. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 07 juni 2022

Mänskligheten får alltmer bråttom att åtgärda klimatotet – men koldioxidhalten i atmosfären fortsätter bara att växa. Nu vill allt fler fånga in koldioxid för att komma åt problemet. Nu lanserar det norska företaget Heimdal en ny teknik för det.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att fånga in koldioxid ur atmosfären är svårt, men blir alltmer nödvändigt ju närmare en irreversibel klimatkatastrof kommer.

Olika experiment med att avskilja och sedan infånga och lagra koldioxid har lanserats, men de har haft olika utfall.

Den mest effektiva metoden är att försöka fånga in koldioxid i direkt anslutning till en källa, exempelvis vid en skorsten. Men för att faktiskt nå 1,5-gradersmålet verkar man nu också behöva fånga in växthusgasen direkt ur luften – eller havet. Det senare utgör affärsidén för norska Heimdal, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Bakom bolaget står två tidigare masterstudenter i energisystem, Marcus Lima och Erik Millar.

Sedan tidigare finns det relativt hajpade Climeworks, som har dragit till sig stora mängder kapital för affärsidén att fånga in koldioxid direkt från luften för att sedan lagra den i berggrunden på Island där den så småningom ska förvandlas till sten.

Men det är en anläggning som efter uppskalning kommer att fånga in 40 000 ton koldioxid per år. Något som kan jämföras med de 59,2 miljarder ton per år som människor enligt Naturvårdsverket släppte ut 2019. Priset för varje ton infångad koldioxid är också relativt högt ­– 7 300 kronor per ton.

Basisk lösning ska öka havets upptag av koldioxid

I relation till det är det både billigare och enklare att fånga in koldioxiden som haven redan har sugit åt sig från luften – och som resulterar i stora konsekvenser för livet i de olika marina miljöerna.

Haven har helt enkelt blivit milt kolsyrade under ett antal decennier, och koncentrationen av koldioxid är 150 gånger högre än i luften.

ANNONS

Grundtanken i Heimdals uppfinning är att dela upp havsvatten i surt och basiskt med hjälp av elektricitet, för att sedan släppa ut den basiska lösningen igen, skriver Techcrunch. Då ökar havets förmåga att i sin tur fånga upp koldioxid. Saltsyran som blir över kan man sedan neutralisera och få ut dricksvatten som biprodukt.

Investerare har nyligen gått in med 100 miljoner kronor och bolaget har byggt upp en anläggning på Hawaii. Den goda nyheten är att varje ton koldioxid som anläggningen kan infånga är billigare än infångningen från Climeworks.

Nu, i försöksanläggningen kostar det 4 500 kronor per ton, men med befintlig teknik kan man komma ner till 700 kronor per ton. Företaget hoppas inom tre år kunna skala upp verksamheten så att 250 000 ton per år kan fångas in, skriver Svenska Dagbladet.

Läs också:

Problem med koldioxidinfångning – måste lagra
Svensk CSS-metod kan ge energisnål koldioxidinfångning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]