Dagens PS

De flesta negativa till att starta eget

Majoritet tror att egenföretagare har dåliga villkor
En majoritet tror att egenföretagare har sämre anställningsvillkor än anställda. Det bidrar till att färre vill starta eget. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Egenföretagare har sämre villkor än anställda. Det tror en majoritet i en ny undersökning. Det bidrar till att färre startar eget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyföretagandet har stått i fokus för diskussionen om näringslivet i Sverige den senaste tiden.

Nyligen kom färska siffror som visar att allt färre startar eget företag. Visma Spcs siffror visade nio procent färre nya företag jämfört med fjolåret, 27 procent färre än 2021.

Majoritet negativ

Nu ger en undersökning Visma Spcs låtit Verian göra en del av förklaringen.

62 procent av svenskarna tror nämligen att egenföretagares anställningsvillkor är sämre än för dem som har en anställning.

Mest negativ syn på egenföretagandets villkor har män 30-49 år, medan unga är något mer positiva.

”Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det oroväckande att så många tror att egenföretagare har sämre ekonomisk trygghet än anställda. För att ännu fler ska våga satsa på sina företagsidéer och driva de nya företagen måste trygghetssystemen för egenföretagare stärkas”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert hos Visma Spcs.

ANNONS

Senaste nytt

72 procent bland unga män

De 62 procent av alla svarande som tror att egenföretagare har sämre villkor, övertrumfas alltså av gruppen män 30-49 år är andelen är 72 procent.

ANNONS

Vänder man på frågeställningen är det endast 18 procent av de svarande som tror att småföretagare har bättre villkor än anställda.

Mest positiv syn på egenföretagande har de svarande som är 18-29 år, där ”endast” 51 procent tror att småföretagare har sämre villkor än anställda och 26 procent tror att de har bättre.

Det är även så att sedan 2021 har nyföretagandet bland unga ökat med 55 procent, under en period då nyföretagandet generellt minskat med 25 procent.

”Extra glädjande”

”I tider av lågkonjunktur är det extra glädjande att så många unga går mot strömmen och startar eget. I Tidöavtalet har regeringen utlovat ekonomisk trygghet för den som inte kan arbeta. Om regeringen menar allvar med det löftet behöver även småföretagare omfattas av våra grundläggande trygghetssystem”, säger Boo Gunnarson.

I Sverige som helhet finns ungefär en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, merparten av dem småbolag med upp till nio anställda.

En av de vanligaste orsakerna till att många avstår från att starta eget är oro över den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt, visar tidigare undersökningar Visma Spcs genomfört.

Allt färre startar eget i Sverige. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]