Dagens PS

De får bakläxa i folkrättsmålet – svensk oljejätte får rätt

Svensk Lundin oljejätte misstänks
Ian Lundin är vd på bolaget Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022

En svensk oljejätte misstänks fortfarande för folkrättsbrott mellan 1999 och 2003 i Sydsudan – 1219 akter finns i målet, som kan vara Sveriges största utredning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkrättsmålet mot Alexandre Schneiter och Ian Lundin i ledningen för svenska oljejätten Lundin Oil och Lundin Energy, nu namnbytt till Orrön Energy, fortsätter i Stockholms tingsrätt.

Målet rör svensk medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan mellan åren 1999-2003. Det handlar om en utredning som har kan vara den största i svensk historia. I Stockholms tingsrätt har målet pågått sedan år 2014 och i november 2022 hade 1 219 aktbilagor registrerats i målet, skriver Dagens Juridik.

Mänskligt lidande

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i fjol gäller misstankarna samarbete med den sudanesiska regeringen som satt in väpnad trupp mot civila. Oljejätten ska ha samarbetat med diktaturen för att säkra dyrbara naturresurser, på bekostnad av mänskligt lidande, uppger åklagaren.

ANNONS

Senaste nytt

Svensk olja i inbördeskrigets centrum

Platsen där Lundin ville pumpa olja var innan 1997 förskonat från landets rasande inbördeskrig, men striderna kom allt mer att handla om oljerättigheter och den oljerika delen av landet blev snart konfliktens epicentrum.

Även Ian Lundin, även han svensk och vd på oljebolaget, står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Men det hindrar honom inte från att rikta skarp kritik mot åklagaren som leder förundersökning mot bolagsmännen. De har inte kunnat försvara sig mot gärningsbeskrivningen, menar han.

Kritik “i det juridiska”

Nu vinner han och de andra oljemännen en viss framgång i tingsrätten. Rådmannen har beslutat att åklagaren ska precisera gärningsbeskrivningen.

ANNONS

Högsta Domstolen har beslutat att åtalet mot Alexandre Schneiter, en av bolagsmännen, ska fortsätta gällande folkrättsbrottsanklagelserna.

Bolagets juridiska ombud har kritiserat åklagarsidan för att deras gärningsbeskrivningar är så pass bristfälliga att de bryter mot Europarätten.

Det avvisas av åklagarkammaren. Det skriver Dagens Juridik.

Lundin får ett rätt

Tingsrätten i Stockholm har dock givit Lundinledningen ett rätt. Åklagaren ska efter tingsrättens beslut skriftligen konkretisera vart och ett av de påstådda anfallen med mark- och luftstridskrafter mot civila och med angivande av vad som har hänt, när och vart – samt vad kopplingen är till svensk olja.

Det skriftliga yttrandet ska inges till tingsrätten senast den 30 november 2022.

”Det finns därför behov av förberedande åtgärder så att huvudförhandlingen kan genomföras på ett ändamålsenligt sätt”, skriver domstolen i protokollet, rapporterar Dagens Juridik.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer om svensk inblandning i Sudan:

ANNONS

Lundin Oil-toppar åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott 

HD: Rätt att pröva Lundin-vd

Fusionskraft klarar fem-sekundersspärr

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]