Läckor inom polisen riskerar att göra så att färre företagare vågar anmäla brott, menar Bo Wennström, professor i rättsvetenskap.
Därför slutar företag anmäla brott
Mest läst i kategorin
Under den senaste tiden har vi sett mängder av rubriker om poliser och anställda inom rättsväsendet som läcker information till kriminella.
När Svensk handels säkerhetsexpert Erik Mangen nyligen deltog i ett seminarium om handelns betydelse i utsatta områden, var anmälningsfrekvensen av brott en aspekt.
”Har förbisetts”
”Handeln har förbisetts som trygghetsskapare i utsatta områden”, menade två forskare från Lund, Cecilia Cassinger och Ola Thufvesson, som presenterade sina rön vid seminariet.
Nu menar Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, att läckorna inom polisen är allvarligt för företagare i största allmänhet.
”Det är en oroande utveckling. Jag själv har faktiskt undvikit att anmäla brott vid flera tillfällen”, säger han hos TN.
Senaste nytt
Inte förvånad
Wennström är upprörd men inte förvånad.
”Jag är inte förvånad över de uppgifter som har framkommit. Det är en oroande utveckling och jag skulle säga att det har blivit värre de senaste fem åren”, konstaterar han och relaterar till att det ”alltid” funnits läckor inom polisen.
”Det är klart att det är svårt att återge några exakta siffror och Polismyndigheten vill inte prata så mycket om det heller. Men tittar man i Europols rapporter är det tydligt att problemet har blivit vanligare”, säger han.
”Till stor del beror det på att vi har fått en mycket mer klanbaserad kriminalitet. Då kommer familjen eller klanen först och staten sen. Det har påverkat situationen och lett till en helt annan problematik”.
Över 500 läckor
Enligt en granskning i DN tidigare har det sedan 2018 uppstått 514 misstänkta läckor från polisen till kriminella.
Under samma period ska minst 30 anställda inom polisen ha pekats ut som säkerhetsrisker.
”I förlängningen riskerar det att underminera tilltron till rättsväsendet och att skada demokratin”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) granskningen i DN.
Har slutat anmäla
I Svenskt näringslivs rapport ”Brottslighetens kostnader” 2023, framgick att 41 procent av företagen slutat anmäla brott till polisen.
Endast var tredje företagare sade sig anmäla alla brott de utsätts för.
”Utgångspunkten för många företagare är redan i dag att inte anmäla brott som de utsätts för och det här stärker ju knappast förtroendet”, säger Bo Wennström.
Läs mer:
Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS
Tjuvarnas nya favoritfordon – och det är inte personbilar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.