Söndag eftermiddag. Kaffe i handen, soffan lockar, men så dyker det upp – chefens mejl. Och visst läser du, för vad ska du annars göra?
Därför ska du mejla dina anställda på söndagar
Mest läst i kategorin
Vi vet redan vilka tumregler som gäller för jobbmejl och kommunikation.
Därtill vet vi hur man slipper gräma sig över ovan nämnda mejl.
Vad vi inte haft koll på är när dessa mejl bör skickas. Men nu vet vi.
Forskning från Axios HQ visar nämligen att e-post som skickas på söndagar mellan klockan 15 och 18 har hela 94 procents chans att öppnas. Detta är en ganska mastig skillnad jämfört med veckodagar, då öppningsgraden ligger på mellan 50 och 76 procent.
Anledningen till den höga öppningsgraden är förhållandevis simpel: konkurrensen är låg. På helgen slipper mejlet tävla mot en överfylld inkorg och måndagens mötesmaraton.
Snabbt svar – men till vilket pris?
Och visst är siffrorna imponerande. Men framgången kommer också med en baksida.
Andra forskare varnar nämligen för att helgmejl kan skada anställdas psykiska hälsa.
Leeds Universitys Matthew Davis beskriver fenomenet som “techno invasion” – en känsla av att aldrig kunna koppla bort från jobbet.
Liknande varningar kommer från London School of Economics. Där har forskare funnit att mejl utanför arbetstid ofta skapar press och stress – vilket kan förvärra den inte så ovanliga söndagsångesten.
Läs också: Så hanterar du stressen att bli mejlbombad. News55
Senaste nytt
Mejlen som retar gallfeber
Trots att söndagsmejlen har en tendens att öppnas, betyder det inte att de blir väl mottagna.
“Att ett mejl öppnas betyder inte alltid att det faktiskt blir läst”, medgav Axios-forskarna, och tillade att andelen anställda som öppnar mejlet inte speglar om det verkligen besvarades.
Därtill visar deras forskning att många förmodligen redan vet om att ett mejl som skickas på en söndagskväll sällan tas emot väl av varken anställda eller kollegor. Datan visar nämligen också att helgen är den minst populära tiden att skicka mejl: lördagar och söndagar utgör bara två procent av veckans totala mejlskickande.
Laura Giurge, forskaren bakom rapporten från London School of Economics, menar i sin tur att om du som chef verkligen behöver få akut svar på ett helgmejl, bör du ange detta tydligt redan i ämnesraden.
“För att hjälpa andra att skydda sitt välmående är det viktigt att tydligt definiera tidsramarna för våra förfrågningar”, säger hon till Fortune.
Det hjälper dina anställda att prioritera och undvika onödig stress. I slutändan är det ju minst lika viktigt att du respekterar deras hälsa och privatliv.
Läs också: I rampljuset: Den kryptiska miljardären bakom miljon-bananen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.