Det är principiellt viktigt för Elon Musk att vinna striden mot IF Metall i Sverige, hävdar analytiker. Nu går striden i domstolarna vidare.
Därför måste Musk vinna mot facket
Mest läst i kategorin
Tesla och andra stora techbolag har varit stenhårda motståndare till fackföreningar.
”Samtidigt har stödet för facken ökat i USA, trots att bara runt 10 procent är fackligt anslutna”, skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet.
”67 procent är positivt inställda till fackföreningar, upp från 48 procent 2009, enligt en undersökning av Gallup. En tredjedel av amerikanerna tror att facken kommer att vara starkare i framtiden, 2018 trodde bara 19 procent det”, fortsätter ekonomikrönikören.
Viktigt för Tesla
Det är här Sverige och striden mot IF Metall kommer in i bilden, menar Cervenka.
”Att vara mot fackföreningar är inte bara en strategi, det är en integrerad del av hans personliga varumärke”, påpekar Cervenka.
Pressen att förhandla med facken har ökat mot Tesla även i USA och Tyskland. I Tyskland tvingades Tesla nyligen gå med på löneökningar för att dämpa kampanjen från mäktiga fackförbundet IG Metall.
Senaste nytt
Kan sprida sig
”Om Tesla accepterar kollektivavtal i Sverige riskerar det snabbt att få spridningseffekter. Omvänt, om framtidens bolag lyckas runda fackföreningar kommer det påverka hur ekonomin fungerar under decennier framöver”, menar Cervenka.
Därför väljer Tesla att strida i domstol istället för att förhandla med de anställdas fackliga organisation.
Nu handlar det om registreringsskyltarna där Tesla stämt Transportstyrelsen och Postnord.
Inte över ändå
Men även om man skulle få rätt i den delen är det inte säkert att kampen är över, menar Erik Sjödin, arbetsrättsforskare vid Stockholms universitet.
”Poängen med stridsåtgärder är att åsamka motparten ekonomisk skada. Facken kommer i så fall försöka hitta andra sätt”, säger Sjödin till DN.
Norrköpings tingsrätt valde att gå Tesla till mötes i ett interimistiskt beslut som innebär att Transportstyrelsen måste lämna ut registreringsskyltarna.
Dagen efter valde Solna tingsrätt att gå emot Tesla och låta Postnord få tre dagar på sig att yttra sig innan beslut.
”Väldigt snabbt”
Erik Sjödin är förvånad över det snabba beslutet i Norrköping.
”Det var ett väldigt snabbt beslut och jag är inte säker på att det är fara för dröjsmål på det sättet som framgår av rättegångsbalken. Förutsättningarna för att meddela ett sådant beslut är att det ska föreligga en sabotagerisk eller liknande, och det har jag svårt att se i det här fallet eftersom det är staten som är motpart”, menar han.
Erik Sjödin reagerar också på de hårda formuleringar som Tesla använder via sin advokatbyrå.
Hans tolkning är att de är ett sätt för Tesla att bilda opinion för sin ståndpunkt, eftersom man i övrigt inte kommunicerar med media och allmänhet.
Läs även:
Elon Musks Tesla vann mot svenska staten – Dagens PS
Claes Hemberg: “IF Metall har missförstått sin roll” – Dagens PS
Tesla stämmer svenska staten och Postnord (dagensps.se)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.