Till skillnad mot flera andra medlemmar i EU är Sverige inte beroende av rysk gas och olja och därför kan handeln med Ryssland begränsas.
Därför har Sverige minskat ryska handeln mest i EU
Mest läst i kategorin
Procentuellt är Sverige enligt statistik från Kommerskollegium det EU-land som skurit ner mest på sin varuimport från Ryssland, även om olja och gas exkluderas.
Sverige har enligt siffrorna, som baseras på statistik från Eurostat, minskat varuimporten från Putins Ryssland med 90 procent – från 2,3 miljarder euro till 240 miljoner euro.
Under samma tid, mars 2022 till och med februari i år, har EU som helhet minskat den ryska importen med 5 procent.
För många EU-länder är det svårt att byta leverantör, vilket gjort att de fortsätter importera ryska varor som inte omfattas av de ekonomiska sanktionerna.
“När det i stället gäller att exportera varor till Ryssland, vilket också i betydande grad omfattas av sanktioner, har den svenska exporten minskat med 65 procent, vilket placerar Sverige på en sjätteplats (efter Malta, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien och Danmark). EU som helhet har minskat exporten med 48 procent”, skriver Kommerskollegium i pressmeddelandet där det även konstateras att merparten av EU:s medlemsländer minskat sin ryska import efter Rysslands invasionskrig i Ukraina.
Tolv länder har dock sin ryska import efter krigsutbrottet.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.