Dagens PS

Därför anställer techjättar så många ekonomer

kalkylering
USA:s techjättar anställer många högt meriterade ekonomer och ekonomforskare. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Ekonomer och ekonomidoktorer strömmar till amerikanska techjättar. På kort tid har blivit nästan lika viktig för branschen som programmerare och systemvetare. Anlednigen är att bolagen inte klarar sig utan dem, skriver The Economist.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknikjättar som Meta, Amazon och Google behöver inte bara sina mjukvaruingenjörer för att slå. Även ekonomisk spetskompetens är efterfrågad i Silicon Valley.

Metas stora stipendium till doktorander, som tidigare har gått till datavetare och statistiker, går nu till en ekonom, Jaume Vives.

Silicon Valley vänder sig alltmer till ekonomiska vetenskaper, konstaterar Economist. På så vis får de en annan inblick i vad som är klok produktutveckling eller en bra prissättning.

Techjättar anställer forskare i ekonomi

En av sju doktorander i ekonomi blir anställda hos något av techbolagen i USA. Amazon är den ivrigaste rekryteraren, med 400 heltidsanställda ekonomer.

Även Uber och Lyft har nytta av ekonomer, och har bland annat använt forskning för att ta fram en uppskattning på hur folk prissätter väntetid, vilket senare ledde till en ny funktion i appen.

Läs också:

USA: Nytt förslag ska tämja techjättarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]