Dagens PS

Danskarna – våra nya valutaturister

Danmark går framåt och Sverige backat i turism
Fullt – på mer än ett sätt, möjligen – i Nyhavn. Danmark och Köpenhamn blir allt mer populärt för utländska turister, medan Sverige tappar dem. (Foto: Erik Johansson/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Nu är det danskarna som kommer hit som valutaturister. Över en miljon danska gästnätter är rekord – och mycket beror på den danska kronan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

17 procent fler danska övernattningar i Sverige första halvåret i år. 7 procent färre svenska övernattningar i Danmark.

Eller så här: för första gången står danskar för över en miljon gästnätter i Sverige – medan de svenska i Danmark är de lägsta sedan 2010.

Den danska ekonomin tog fart andra kvartalet i år medan den svenska står och stampar.

Men mest markant är den historiska höga valutaskillnaden mellan länderna. På förmiddagen den 3 september stod den danska kronan i 1:52 mot den svenska, och det gör det naturligtvis attraktivt för danskar att åka över sundet och handla, äta och sova på svensk mark.

Hit åker de helst

Det är det här som ger genomslag i statistiken som visar 1 041 700 danska gästnätter första halvåret, enligt Tillväxtverket.

Det är inte Skåne som är den mest besökta regionen, vilket vore lätt att tro. Skåne har visserligen fått en ökning och hade187 000 danska gästnätter första halvåret.

Det vanligaste resmålet är i stället Dalarna med 356 300 registrerade danska gästnätter första halvåret i år.

I andra riktningen är det bara hälften så många som åker. 577 300 svenska gästnätter enligt siffror från  Danmarks Statistik, den lägsta noteringen sedan 2010 om man bortser från pandemiåren.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vi tappar turisterna

Samtidigt visar nya siffror att Sverige håller på att tappa kampen om de icke-nordiska turisterna – och dem är det Danmark som plockar åt sig.

”Danmarks läge gynnar oss. Tyskland med sina 85 miljoner invånare är viktigast. Varje dag kliver 2 000 passagerare från Tyskland av på Köpenhamns central. Vi bygger våra kampanjer medvetet och preciserar våra målgrupper tydligt så åren efter corona så har vi haft mest turistökning inom EU, betydligt större än Sverige”, säger Mads Schreiner, marknadsdirektör på Visit Denmark, hos DN.

Satsar minst på att locka

Det här kan bli värre – vilket är ekonomiskt allvarligt. Turismen i Sverige omsätter 300 miljarder kronor om året och av de pengarna bidrar utländska turister med 60 miljarder.

Nu konstaterar SR att Sverige är det land i Norden som lägger minst pengar på att locka turister och att de nu också lockar allt fler.

Tidigare har Arlandas mer ”offsideläge” efter ägarförändringarna påpekats som en hotbild.

Viktigt att synas

Sverige lägger minst pengar på att locka turister, jämfört med alla andra länder i Norden. Och fler turister besöker också de länderna i allt högre grad. 

ANNONS

Visit Sweden, som ska locka turister till Sverige har haft samma budget sedan 2018, förutom under pandemiåren då man fick 20 miljoner extra för ”svemester”-kampanjen, pengar som man vill ha återinförda.

”Vågade man satsa mer på det här uppdraget och det här bolaget så skulle man kunna få ganska snabba effekter”, menar Susanne Andersson på Visit Sweden hos SR.

”Syns man inte finns man inte”.

Läs mer:

Kastrup slog rekord i juli – sex gånger. Dagens PS

Därför har vi blivit 26 procent fattigare än Danmark. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]