Fish and chips kan inom kort vara hårdvaluta. När priserna på nyckelingredienserna torsk och matolja skjuter i höjden står Storbritanniens fish and chips-butiker inför sin värsta kris någonsin.
Fish and chips har blivit hårdvaluta
Mest läst i kategorin
Kriget i Ukraina och Israel i kombination med inflationen fortsätter att pressa företagare världen över. Inom matindustrin har stigande priser på basvaror och utmanade leverantörskedjor ökat konsumentpriserna.
Så även i Storbritannien där den klassiska och frasiga anrättningen fish and chips går en tuff framtid till mötes, sedan priserna på torsk och matolja rusat på senare tid.
Nu står så mycket som en tredjedel av landets omkring 10 000 fish and chips-restauranger inför sin största kris någonsin skrev CNN för något år sedan
Historisk nationalrätt
Som en av Storbritanniens inofficiella nationalrätter har fish and chips varit en självklar del av brittisk matkultur ända sedan 1860-talet.
Då som en av få billiga och livsuppehållande anrättningar bland landets fabriksarbetare, som under både industrialiseringen och andra världskriget drabbades hårt av bristen på livsmedel.
Umbäranden som format bilden av fish and chips som en prisvärd rätt som mättar många.
“Kunder förväntar sig att deras fish and chips ska vara billiga,” säger Andrew Crook, ordförande för National Federation of Fish Friers, som i dagsläget representerar omkring 1 200 fish and chips-företag.
Att priserna nu stigit med närmare 21 procent är av det skälet förödande både för restaurangerna och konsumenterna. En prisutveckling som kan härledas till Ryssland och Ukraina som tidigare försett branschen med både fisk och olja.
Senaste nytt
Torsk från Ryssland
Enligt Crook kommer upp till 40 procent av både torsk och kolja från Ryssland, medan Ukraina stått för närmare 50 procent av solrosoljan. När konflikten mellan Ukraina och Ryssland alltjämt pågår tvingas restaurangerna nu betala det kraftigt ökade priset för solrosolja.
Palmolja, som i många fall utgör ett alternativ till den nu så dyrbara solrosoljan har i sin tur blivit dubbelt så dyr, sedan dess främsta leverantör Indonesien tvingats begränsa sin export.
Som tillägg till det har även priserna på gödsel och drivmedel ökat, vilka behövs för att kunna odla potatis. Bristen på rysk fisk har också gjort att man behövt vända sig till de nordiska länderna, där priset på en låda med isländsk fisk ökat kraftigt vilket långt ifrån alla restauratörer har kapacitet att betala.
Aspekter som sammantaget lämnar företagare som Andrew Crooks i en omöjlig sits och raserar verksamheter som gått vidare i generationer.
Läs även: EU tillåter företag att köpa rysk gas för rubel
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.