För vissa yrkesgrupper men inte alla lönar det sig rejält att jobba extra efter pension, det kan bli flera tusentals kronor i påslag eller nästan inget alls.
Då lönar det sig att jobba efter pension
Mest läst i kategorin
För en ingenjör med en lön på 55 000 kronor blir den totala pensionen vid 65 år 31 000 kronor. Om han eller hon arbetar två år till ger det 4 000 kronor extra per månad, alltså dubbelt så stor höjning jämfört med undersköterskan.
Det konstaterar Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.
För yrkesgrupper med inkomster under 40 000 kronor gör dagens system att det inte blir mycket kvar efter skatt med extra arbete efter pensioneringen.
För dem lönar det sig mindre att jobba efter pensioneringen
Det handlar om breda yrkesgrupper som barnskötare, undersköterskor, busschaufförer och städare. För dem gäller inte att fler arbetade år betalar sig lika bra som för andra mer välbetalda yrken.
En undersköterska med en genomsnittlig lön på 29 000 kronor får 15 600 kronor i pension vid 65 års ålder. Om han eller hon arbetar till 67 år blir det 2 100 kronor extra före skatt.
“Att denna grupp får en liten ökning i pension vid några års extra arbete innebär dock inte nödvändigtvis att man ska sluta arbeta. Fortsatt arbete, både med och utan pensionsuttag, ger alltid högre inkomster även om det sedan leder till att den totala pensionen ökar mindre jämfört med andra yrkesgrupper”, säger Trifa Chireh och pekar på att garantipension och bostadstillägg fyller på när inkomstpensionen är låg.
“Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellerna.”
Senaste nytt
Så mycket ökar pensionen
När du jobbar extra efter pensioneringen byggs din pension på med 6-11 procent, det är tumregeln då den allmänna pensionen betalas in så länge du arbetar.
Däremot ger jobb efter pensioneringen ingen tjänstepension, med vissa undantag. Enstaka kollektivavtal betalar tjänstepension fram till och med 69 år. Kolla därför med din arbetsgivare vad som gäller för just dig, är rådet i pressmeddelandet.
Mer positivt är att från januari det år du fyller 66 år får du ett förhöjt jobbskatteavdrag på din lön. Från januari det år du ska fylla 67 (gäller från 2023) får du dessutom ett förhöjt grundavdrag på både din lön och din pension, vilket gör att du betalar lägre skatt.
Riktåldern för pensionsålder blir 67 år år 2026-2029, enligt ett riksdagsbeslut.
Den allmänna pensionen kan du idag tidigast ta ut från 63 års ålder. Detta kommer att ändras och följa den nya riktåldern.
Läs även: Deltidsjobb efter pension ger dig tusenlappar Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.