Vermont blir den senaste i raden av amerikanska delstater att införa en lag som kräver att arbetsgivare listar löneintervall i jobbannonser. Men vad händer egentligen i Sverige?
Då kan vi få se lönen i jobbannonsen
Mest läst i kategorin
Vermonts nya lag börjar gälla den 1 juli 2025, och är en del av en bredare trend i USA där lagstiftning om lönetransparans blir allt vanligare.
Enligt CNBC är prognosen att cirka en tredjedel av alla amerikanska arbetstagare kommer att omfattas av dessa lagar senast 2025.
Så vad handlar det om?
Lagarna kräver att arbetsgivare offentliggör löneintervall i jobbannonser eller gör dem tillgängliga vid olika stadier av anställningsprocessen.
Syftet är att minska lönegapet mellan olika grupper och förbättra arbetstagares förhandlingsposition.
Vad händer i Sverige?
I Sverige finns ännu ingen lagstiftning som kräver att löneinformation måste anges i jobbannonser. Men ämnet är aktuellt och intresset för frågan växer.
En undersökning från Jobbland.se visar att en majoritet av alla arbetssökande, särskilt kvinnor, föredrar att lönen specificeras direkt i jobbannonsen.
Hela 57 procent av de tillfrågade vill se lönen i annonsen, medan 65 procent svarade att sannolikheten är större att de skulle söka ett jobb om lönen skulle vara angiven i platsannonsen.
En sådan verklighet behöver dock inte vara alltför långt borta.
Lönetransparensdirektivet i EU
Parallellt med utvecklingen i USA har EU antagit lönetransparensdirektivet som syftar till att bekämpa osakliga löneskillnader genom att öka öppenheten kring lönesättningen.
Detta ska i praktiken innebära att arbetsgivare måste informera de sökande om startlön eller lönespann för tjänsten som annonseras – antingen i jobbannonsen eller före intervjun.
Senast den 7 juni 2026 ska direktivet vara implementerat i svensk rätt.
Fördelar
Förespråkare för lönetransparens menar att dessa lagar kan bidra till att minska lönegapet mellan könen och olika etniska grupper.
I EU tjänar exempelvis män 13 procent mer än kvinnor – en siffra som varit oförändrad de senaste 10 åren.
I Colorado, den första amerikanska delstaten att införa en lag om lönetransparans, ökade de offentliga lönerna med cirka 3,6 procent efter att lagen trädde i kraft.
Läs också:
Nu når chefslönerna oanade höjder. Dagens PS
Så mycket högre lön ger AI-kompetens. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.