I en ny artikel reder Lag & Avtal ut begreppet “provocerad uppsägning”. Det kan röra sig om en sådan om företaget brutit mot “god sed”, men vad som definierar detta begrepp är svårtolkat, säger en professor i arbetsrätt.
Då kan den anställde ta tillbaka sin uppsägning
Mest läst i kategorin
Om en anställd har sagt upp sig i vredesmod eller efter ett gräl finns en möjlighet för denne att ångra sig och ta tillbaka uppsägningen. Detta är dock i regel ingen enkel process, säger Catharina Calleman, professor i arbetsrätt till tidningen Lag & Avtal.
“Jag blev förvånad över att det var så pass svårt att ta tillbaka sin uppsägning”, säger hon.
Dels ska ångrandet ske relativt snart efter att den anställde sagt upp sig. Om en nyrekrytering har genomförts är chanserna så gott som obefintliga. Chanserna är dessutom mindre om den anställde har många år på nacken och är väl bekant med sin position i företaget.
Provocerad uppsägning kan ge arbetstagaren rätt
För att det ska vara aktuellt att en uppsägning ska kunna tas tillbaka från den anställdes sida krävs att arbetsgivaren brutit mot “god sed”. Detta innebär i de flesta fall att uppsägningen varit provocerad av arbetsgivaren.
“Ett beteende från arbetsgivarens sida som strider mot god sed är nästan en inbyggd del av definitionen av en provocerad uppsägning”, säger Catharina Calleman till Lag & Avtal.
En provocerad uppsägning kan i de värsta fallen innebära att arbetsgivaren har skällt ut den anställde inför andra, bettet sig våldsamt eller anklagat den anställde för brott utan att ge denne möjlighet att försvara sig, skriver Lag & Avtal.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.