Början på slutet för coworking? Åtminstone om man ska tro den senaste tidens rubriker. Inte ens de lyxigaste coworking-miljöerna går säkra.
Coworking i fritt fall: “Blir inte bättre”
Mest läst i kategorin
Coworking-branschen, som för bara några år sedan växte så det knakade, kämpar nu för överlevnad.
Problemet är utbrett på kontorsmarknaden som helhet. Inte minst i Stockholm, som har ett överflöd av tomma kontor. I vissa områden, som Kista, Gärdet och Solna business park är drygt en femtedel av kontorsytan outhyrd, rapporterar Dagens Nyheter.
Även de allra lyxigaste kontorslokalerna på Stockholms finaste adresser gapar tomma. Samtidigt brottas coworking-aktörer som Convendum med mångmiljonkrav, skriver SvD.
Lyxiga lokaler, tomma skrivbord
Rakt in i väggen har den kört, coworking-trenden.
Senast i somras gick coworkingaktören The Park i konkurs, rapporterar Realtid, och dessförinnan ansökte kontorsdelningsföretaget WeWork om konkurs.
Expansionsfesten har förvandlats till en hård kamp om kunderna, vilket resulterat i att 25–30 procent av coworkingytorna i Stockholm nu står tomma.
På flaggskeppet Convendum vid Kungsgatan, där kunderna möts av marmorgolv och baristor, är läget kritiskt. Företaget är under rekonstruktion och har miljonskulder till flera fordringsägare.
”Tyvärr är många coworkingföretag på väg in i en nedåtgående spiral. Det är väldigt tufft för dem och 2025 blir inte bättre, kanske inte 2026 heller”, säger entreprenören Göran Garberg till SvD, en pionjär inom coworking i Sverige.
Senaste nytt
För många ytor, för få kunder
Coworkingtrenden blomstrade under pandemin när flexibla kontorslösningar blev heta. Men nu kämpar flera aktörer på coworking-marknaden med lönsamheten, skriver Realtid.
Enligt Ioffices vd Homan Tehrani krävs det försvarbara overheadkostnader för att branschen ska kunna vara lönsam.
”Den största fällan är att ha för många kvadratmeter som inte genererar intäkter”, säger han.
För Convendum står fastighetshyrorna för 75 procent av bolagets kostnader. Convendums vd, Håkan Jeppsson, säger att två års hög inflation har höjt hyrorna med 18 procent, men att de ökade kostnaderna inte kunnat föras över på coworkingkunderna. Deras overheadkostnader har skenat utan att intäkterna ökat i motsvarande grad.
“Man behöver bra intäkter från medlemmarna (kontorshyresgästerna, reds anm) inte bara för att erbjuda de bästa lägena med attraktiv inredning, utan också för att täcka personalkostnader”, säger Garberg, som beskriver situationen som en rävsax där fastighetsägarnas långa, indexerade avtal driver upp hyrorna medan kunderna kan välja billigare alternativ:
“Coworking erbjuder korta kontrakt och i nuläget kan kunderna pruta. Den som har fem, sex kontorsrum i bra läge kanske ska betala 80 000 kronor i månaden men kan gå över gatan och fråga konkurrenten. I slutänden sitter medlemmen kvar för kanske 50 000 för idag vill ingen aktör ha mer vakanser”.
Läs också:
Jättekris – de stänger 38 butiker. Dagens PS
Tomma kontor som bostäder? Då behöver priserna gå ned rejält. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.