Corona stoppar event. Möten och konferenser ställs in på löpande band. För hotell- och restaurangnäringen är avbräcket extra tungt när företagen nu drar åt tumskruvarna av rädsla för smittan.
Corona kalldusch för hela mötesindustrin
Mest läst i kategorin
Coronapanik har brutit ut. I Sverige som globalt då Världshälsoorganaisationen rubricerar spridningen corona, som ger upphov till sjukdomen covid-19, virusets officella namn, som en pandemi.
För hela den församlade mötesindustrin – arrangörer som företag, restaurangbranschen och hotellnäringen – är katastrofen så nära ett faktum det går att komma.
Eventproffset: “Alla drar i nödbromsen”
“Ja, det är jättehårt, precis alla kunder har dragit i nödbromsen. Vi har klarat finanskriser, då gör företagen enklare arrangemang, men nu vågar ingen göra något. Vartenda uppdrag är inställt”, berättar en av de drabbade, Dan Marmesjö, som står bakom eventbolaget Flying Flerps, i Dagens Nyheter.
Företaget uppges jobba med alltifrån konserter till festarrangemang och kommunuppdrag. I helgen skulle Bryan Adams framträtt under tre Sverigekonserter, där Dan Marmesjö och hans bolag var involverat, men som nu skjutits fram, bland annat som en effekt av att den svenska regeringen förbjudit sammankomster med över 500 personer.
På hotellkedjan Nordic Choice, som drivs av den norske miljardären Petter Stordalen, har bokningarna halverats i samband med coronautbrottet, uppger DN.
Hotellkedjan tvingas varsla personal
Kenneth Hultgren, kommunikationschef på Nordic Choice Hotels, säger till tidningen att man nu “gör en översyn av bemanningsläget” till följd av den dramatiska nedgången av hotellgäster och konferensbokningar.
Varsel väntar i Sverige, framgår det, men om dessa sedan mynnar ut uppsägningar beror på hur situationen utvecklas, enligt hotellkedjans kommunikationschef.
Enligt DN var beläggningsgraden på hotell i Stockholm 20 procent lägre under första veckan i mars i år jämfört med motsvarande tid i fjol. Även i Göteborg och Malmö är det en klart märkbar nedgång av bokningarna, om än inte lika djup som i Stockholm, enligt arbetsgivarnas branschorganisation Visita, som efterlyser fler politiska åtgärder, utöver förslaget om korttidsarbete, för att mildra de negativa viruseffekterna för besöksnäringen.
En dialog förs med näringsdepartementet, och även statsministern, enligt DN om att “öppna upp” delar av kollektivavtalet i det extraordinära läget.
Visita anser att åtgärder kan komma att bli nödvändiga för att stärka företagens likviditet.
Färre internationella gäster i Sverige
Även Svenska möten, som hjälper organisationer att boka möten och konferenser, vittnar i artikeln om att i första hand stora konferenser/möten med internationella gäster nu minskar, om än inte dramatiskt. Däremot märks en utbredd restriktivitet hos mötesansvariga på företagen, man är mer avvaktande och skjuter fram fler möten.
Till branschtidningen Hotellrevyn säger Veronica Nyblom, pr- och communication manager på Svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg, att det “i första hand affärsgäster som skjuter upp eller avbokar då företaget de jobbar för har infört reserestriktioner”.
Tidningen rapporterar i likhet med flera medier att corona, som orsakar sjukdomen covid-19, bidragit till inställda tjönsteresor, konferenser och mässor, särskilt från utländska företag.
“Framför allt har det varit avbokningar från den asiatiska marknaden, grupper, och ett fåtal internationella klienter som ställer in event om de har inbjudna från högriskområden”, berättar Christian Madsen, hotellchef på Choicehotellet At Six i Stockholm, i artikeln.
Här får du svar på dina frågor om covid-19
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.