Lönestölder (”wage theft” på engelska) är ett utbrett problem som finns i många olika former, skriver amerikanska Fast Company och hänvisar till färsk statistik från tankesmedjan Economic Policy Institute. Det kan handla om arbetsgivare som inte betalar ut rättmätig övertid, undanhåller dricks från restaurangpersonal eller felaktig klassificerar anställda för slippa betala ut minimilön.
Chefer stjäl förmögenhet från sina anställda
Mest läst i kategorin
Och även om statistiken kommer från USA är siffrorna hisnande. När Economic Policy Institute tittar på endast en form av lönestöld – den om att inte betala ut minilön – i landets tio största stater uppgår summan till 8 miljarder dollar per år. Förlänger man det till hela USA blir siffran 15 miljarder dollar, motsvarande 131 miljarder kronor, vilket är mer än värdet på all stulen egendom genom rån, inbrott och bilstölder under samma period.
”Egendomsstöld är en bättre förstådd och mer konkret form av brottslighet som staten och myndigheter spenderar enorma resurser på att bekämpa”, skriver EPI:s David Cooper och Teresa Kroeger i rapporten och vill se bättre kontroller av arbetsgivare, högre böter vid regelbrott och starkare skydd för arbetstagare.
Enligt siffrorna förlorar en snittarbetare som utsatts för lönestöld en fjärdedel av sin årsinkomst.
MISSA INTE: ”Slavlöner” avslöjas på heta svenska techbolag >
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.