Dagens PS

Chefens "magkänsla" inte alltid till det bästa

Magkänsla styr rekrytering
Rekrytering fortsatt godtycklig: magkänslan överträffar meriterna. Foto: Pixabay
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 29 apr. 2025Publicerad: 29 apr. 2025

Rekrytering ska handla om kompetens, erfarenhet och potential. Men i praktiken? Då handlar det ofta om personkemi och chefens “magkänsla”. Och det kan skapa problem, visar en studie från Textio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De kandidater som erbjuds jobb vid anställningsintervjuer beskrivs tolv gånger oftare som att de har en ”fantastisk personlighet”, fem gånger oftare som “vänliga” och fyra gånger oftare som att de har “bra energi”. Det visar ny data från HR-techbolaget Textio.

Tendensen är tydlig. Trots rigorösa rekryteringsprocesser är det fortfarande godtycke som styr när det kommer till kritan. Personlighet slår kompetens och att vara “trevlig” eller ha “bra energi” övertrumfar i många fall de formella meriterna. Motiverat ibland – men långt från alltid.

Läs mer: Fem varningssignaler, så känner du igen en dålig chef. Dagens PS

Kommer med ett pris

Studien, som refereras i Fortunes nyhetsbrev CHRO Daily, bygger på över 10 000 utvärderingar av anställningsintervjuer med nära 4 000 kandidater i USA.

“När rekryterare valde vem de skulle anställa, var en stor del av bedömningen om de gillade personen”, säger Kieran Snyder, medgrundare och vetenskaplig chef på Textio, till Fortune.

Problemet? Det kan låta oskyldigt att föredra de härligaste kandidaterna. Men att fokusera allt för hårt på personliga intryck och vaga känslor istället för konkreta färdigheter kommer med ett pris.

Det riskerar att slå tillbaka både på individen och organisationen där ingen av dem fick det som behövdes, konstaterar Kieran Snyder.

Läs mer: Fördomar fortsatt hinder i svensk rekrytering. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Bra energi är inte alltid rätt energi

Fantastisk energi och härlig karisma kan vara motiverat för säljroller och andra sociala eller kundnära jobb, men det finns många fall där konkreta kompetenskrav väger tyngre än personlighet.

ANNONS

Studien blottlägger också en tydlig “könsbios” det vill säga oproffsig snedvridning i hur människor av olika kön uppfattas, bemöts och beskrivs vid rekrytering.

Män som anställs beskrivs oftare som “balanserade” och “självsäkra”, medan kvinnor får epitet som “sprudlande” och “behaglig”. En varningsklocka, menar Snyder som anser att magkänsla och könsdiskriminering har en tendens att hänga ihop.

3 tips: Så undviker du fällorna vid rekrytering

För att motverka subjektiva bedömningar i rekryteringar föreslår Snyder:

  1. Tydliga kravprofiler – Lista 3–4 avgörande färdigheter i varje jobbannons.
  2. Bort med fluffet – Fokusera på vad kandidaten faktiskt ska göra, inte hur hen känns.
  3. Översätt personlighet till beteenden – Om personlighet nämns, koppla den till relevanta arbetsuppgifter.

Det handlar inte om att ta bort det mänskliga i rekryteringen – utan om att säkerställa att det som bedöms faktiskt spelar roll för jobbet.

Missa inte: Steve Jobs rekryteringsknep, chefen som inte ville vara chef. Dagens PS


ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS