Hela 28,1 procent av de som inte har en examen från gymnasiet är arbetslösa – och unga och utrikesfödda är obestridligt mest utsatta för arbetslöshet.
Cementerad arbetslöshet hotar unga i Sverige


Mest läst i kategorin
Den svenska arbetslösheten är just nu extremt hög. I februari uppgick den till 9,4 procent enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.
Säsongsrensat var arbetslösheten i Sverige 9,0 procent under månaden.
Nivån på arbetslösheten har inte varit så hög sedan finanskrisen – bortsett från pandemiåren – och experter är bekymrade.
Varnar för växande utanförskap
“Det går spikrätt nedåt, samtidigt som arbetslösheten går uppåt”, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega, till Svenskt Näringslivs tidning TN.
“Risken är överhängande för ett växande utanförskap som blir svårt att bryta”, säger han.
Det som skrämmer mest är att den grupp som står längst bort från arbetsmarknaden fortsätter att öka och utgör nu 70 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen.
Sedan millennieskiftet har arbetslösheten bland ungdomar i åldrarna 15–24 år nära på fördubblats och låg i februari i Sverige på 25,1 procent, säsongsrensat och utjämnat.
Senaste nytt
EU har mycket lägre arbetslöshet
Det kan jämföras med en ungdomsarbetslöshet på 14,6 procent för EU-genomsnitt i januari. Dock med reservation för att det kan finnas strukturella skillnader som försvårar jämförelsen mellan medlemsländerna, skriver TN.
Oavsett framträder bilden klart och tydligt i Sverige att mycket av arbetslösheten är orsakad av låg utbildningsnivå. Av dem som inte har en examen från gymnasiet är 28,1 procent arbetslösa medan arbetslösheten ligger på 7,4 procent för de som har en gymnasieutbildning.
“Det är ett stort glapp som tydligt visar att utbildning är en avgörande faktor för att lyckas ta sig in på arbetsmarknaden”, säger Katarina Wagman, chef för Ekonomifakta, i artikeln.
Stor grupp av arbetslösa utrikes födda
Bland utrikes födda är arbetslösheten 16,2 procent. Där är utbildningsnivån generellt lägre än hos inrikes födda.
Många som slutar grundskolan saknar fullständiga betyg. Förra våren “saknade 28,1 procent av de cirka 130 000 som gick ut grundskolan fullständiga betyg”, berättar Katarina Wagman.
I gruppen som hade fullständiga betyg från grundskolan saknade 16 procent behörighet till något av gymnasieskolans nationella program, vilket var en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med våren 2023.
Det är roten till det onda
Statstiken visar också, enligt Katarina Wagman, att cirka var femte gymnasieelev inte slutför sina studier eller går ut gymnasiet med ofullständiga betyg.
Detta är roten till den onda spiralen, slår experten fast och för den stora skaran unga individer som saknar kompetens är stor att de hamnar i långtidsarbetslöshet.
Den svenska långtidsarbetslösheten uppges i dag vara på historiskt höga nivåer. Den ligger på 3,1 procent och är därmed snubblande nära pendeminnivån på 3,3 procent.
Under finanskrisen var siffran över långtidsarbetslösheten 3,2 procent. Det skvallrar om hur allvarlig situationen är och samtidigt matchar inte de långtidsarbetslösas kompetens företagens behov.
Jonas Jegers varnar för utvecklingen där arbetslösa inte rustas för att kunna ta de jobb som arbetsmarknaden erbjuder.
AF-chef: “Vi har inte gjort tillräckligt”
“Situationen är jätteallvarlig och ingen ser en vändning i ekonomin än. Samtidigt som det är lågkonjunktur och arbetslösheten är rekordhög, har vi företag i Sverige som tackar nej till affärer och tillväxt för att de inte hittar rätt kompetens. Det är en besk cocktail”, säger han till TN och efterlyser kraftfulla åtgärder från regeringen och Arbetsförmedlingen för att få stopp på den ökande arbetslösheten och risken för ett cementerat utanförskap av människor.
Eva Samakovlis, analyschef på Arbetsförmedlingen, tillstår i TN att Arbetsförmedlingen “inte har gjort tillräckligt för arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden”.
Läs även: 20 000 fler har blivit arbetslösa – på bara ett år Dagens PS
Läs också: Högsta arbetslösheten på tre år Realtid

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.


AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.