Dagens PS

Cementas koldioxidutsläpp skrivs upp med 20 000 ton

Cementas koldioxidutsläpp skrivs upp med 20 000 ton.
Cementas koldioxidutsläpp skrivs upp med 20 000 ton. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 dec. 2021Publicerad: 04 dec. 2021

Naturvårdverket skriver upp Cementas koldioxidutsläpp med 20 000 ton för fabriken i gotländska Slite. Därmed måste Cementa överlämna lika många utsläppsrätter, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I summa kommer Cementas nota landa på omkring 1,2 miljoner efter felmätningen, eftersom en utsläppsrätt kostar 60 euro.

Det var efter att en så kallad ackrediterad verifierare hade rapporterat brister i bolagets utsläppsrapportering som Naturvårdsverket inledde en granskning av hur bolaget har redovisat, skriver Dagens Nyheter.

Naturvårdsverket menar nu att Cementa år 2019 hade 7 500 ton högre koldioxidutsläpp än vad man sagt och 12 500 ton mer år 2020, skirver Dagens Nyheter.

Osäkerhet i mätningen orsak til koldioxidutsläpp

“Det handlar om en relativt stor utsläppsmängd som inte har räknats med, säger Amanda Hagerman, föredragande på Naturvårdsverket”, till Nyhetsbyrån Siren.

Liknande rapporteringsfel inträffar några gånger per år, men företagen har ansvar för att göra kontroller. Felrapporteringen håller sig emellertid inom det som kallas för västentlighetsgränsen på 2,5 procent av årliga koldioxidutsläpp.

Amanda Hagerman förklarar att det ibland blir en osäkerhet i mätningarna om det finns stora mängder lager och material. I Slite handlar det delvis om det, men också om att företaget helt enkelt har missat utsläpp som man gör.

Läs också:

Delade meningar om att Cementa får fortsätta bryta kalk
Överklagar ny lag mot Cementa: “Strider mot grundlagen”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]