Elektronikföretagen i Sverige är återigen – och med brett understöd – i gång med att kampanja mot den svenska elektronikskatten.
Branschkravet: Skatten måste bort


Mest läst i kategorin
Sedan 2017 finns i Sverige en skatt på elektronik och den har varit ett rött skynke för företagen inom elektronikbranschen allt sedan dess.
Som alla företag är elektronikföretagen emot just de skatter som drabbar deras verksamhet. Dessutom påpekade branschorganisationen Elektronikbranschen i höstas att skatten ökat med 46 procent från 1 juli 2023 till 30 juni 2024.
Det totala skatteuttaget för perioden uppgick till 2,34 miljarder kronor, att jämföra med 1,6 miljarder kronor motsvarade tolvmånadersperioden innan, noterade man.
”Det är djupt oroande att se en så kraftig ökning av skatten, särskilt när vi från början fick garantier om att skattetrycket inte skulle öka. Det här är ett tydligt exempel på hur politiska löften inte hålls”, sade Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen, då.
Lek med siffror
Det är, snällt uttryckt, en lek med siffror och mindre snällt uttryckt vilseledande.
Elektronikskatten baseras på varornas vikt. För 2024 var skattesatserna 12,02 kronor per kilo för vitvaror och 174,90 per kilo för övriga skattepliktiga varor, dessutom ett maxtak på 534,53 kronor för en enskild vara.
Men ju mer och fler varor branschen säljer desto högre blir skatten i kronor och ören – även om skatten ju faktiskt inte höjs.
Nu går branschen ånyo till attack mot den skatt man hävdar ”gör svensk elektronik dyrare än i grannländerna, utan att ge någon miljönytta över huvud taget”.
Det gör man i en debattartikel i Di där organisationerna Dataspelsbranschen, Elektronikbranschen, Applia, Svensk handel, Techsverige, Småföretagarna och Branschföreningen för storköksleverantörer samtliga skriver under och som Applia publicerar på sin hemsida.
Senaste nytt
”Lika effektivt som att agera mot Temu och Shein”
Branschen refererar till regeringens uttalade vilja att agera mot kinesiska e-handelsplattformarna Temu och Shein och menar att ”en åtgärd som skulle stärka svenska företags konkurrenskraft minst lika mycket som ett importstopp för Temu och Shein är att slopa elektronikskatten”.
Syftet med elektronikskatten var att minska farliga ämnen i hemmen genom att fasa ut vissa flamskyddsmedel, skriver undertecknarna som påpekar att skatten ”drabbar alla företag som tillverkar eller importerar elektronik och omfattar allt från mobiltelefoner, spelkonsoler till storkökselektronik, oavsett om produkterna används i hemmiljö eller inte”.
Det är en skatt som varken är kostnadseffektiv eller ändamålsenligt men som leder till färre jobb, försvårar återbruk och tvingar svenska konsumenter att betala betydligt mer för sin elektronik, hävdar branschföreträdarna.
”Skatten en extra börda”
”Elektronikbranschens redan låga marginaler gör att skatten blir en extra börda som pressar svenska företag och driver upp konsumentpriserna. Över en fjärdedel av elektronikföretagen går med förlust, vilket gör att de merkostnader som elektronikskatten orsakar slår hårt mot svenska företag och kraftigt höjer priserna för konsumenterna”, menar de.
Nu trycker de gemensamt på för att regeringen ska ta initiativ till att avskaffa skatten av tre skäl: den uppnår inte sitt syfte, den försvårar återbruk och den skapar osund konkurrens.
”Redan i dag sker 12,5 procent av svenskarnas elektronikinköp från utlandet, vilket innebär miljontals kronor i förlorade skatteintäkter”, anför de som ytterligare ett argument.
Teknikjättar anklagas för att förkorta livslängden på elektronik. Dagens PS
Elektroniskt skräp – en guldgruva för entreprenörer. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig.