Vi äter mer ost men allt mindre svensk ost. Det är en del av den utveckling inom mejeri och ostnäring. Nu tar branschen själv till hårda ord.
Branschen som sågar sig själv: "Fiasko"
Mest läst i kategorin
Mejeribranschen har haft en tuff tid, i vissa delar, det senaste halvseklet.
I Sverige har vår konsumtion av mjölk minskat med 60 procent, från 162,1 liter år 1980 till 64,4 liter per person och år 2021, enligt Jordbruksverket.
Konsumtionen av ost har däremot ökat med 38 procent under samma tidsperiod, från 14,1 kilo per person och år till 19,5 kilo.
Även vårt äggätande har ökat under samma tidsspann, om än med mer beskedliga 5 procent.
Dåliga tider
När Ostens dag firas den 27 maj tvingas däremot de svenska producenterna konstatera att det inte är några goda tider för svensk ost, ökad konsumtion till trots.
Norrmejerier, ägt av norrländska bönder, sätter till och med rubriken ”Fiasko för Ostens dag” över pressmeddelandet om årsdagen.
”För svensk del blir anledningarna att fira färre för varje år”, konstaterar mejeriet.
Senaste nytt
Mer och mer utländskt
Anledningen är enkel.
Vi äter och importerar mer ost än någonsin i Sverige. SCB:s statistik visar att 2023 blev ett rekordår för import av ost.
Sedan man beslutade sig för att börja fira Ostens dag, det skedde 2010, har den årliga ostimporten ökat från 85 000 ton till 153 000 ton.
Under 2024 har dessutom de två inledande månaderna gett nya rekordnoteringar.
”Vi har allt”
”Som handelsland är Sverige beroende av att importera vissa livsmedel, men primärt sådana som vi inte kan producera själva. Till skillnad från vin, olivolja eller exotisk frukt, så har Sverige alla förutsättningar för inhemsk och hållbar ostproduktion”, hävdar Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.
”Vi har geografin, bönderna, betesmarkerna, mjölkkorna, getterna, fåren och generationers kompetens för att producera alla typer av ostar”, summerar Bley.
Kraftig minskning
Andelen svenska ostar som säljs i Sverige har sjunkit från 60 procent 2010, till 40 procent 2023, skriver Norrmejerier.
”Ost kan produceras på många ställen i världen. Däremot spelar mjölkens ursprung väldigt stor roll när det kommer till klimatpåverkan, de svenska böndernas möjligheter att överleva och Sveriges självförsörjningsförmåga”, understryker Gerhard Bley.
”Ett underbetyg”
”Det är ett kraftigt underbetyg för svensk livsmedelsindustri att vi importerar så stora mängder ost, samtidigt som svenska bönder går på knäna. Dessutom vet vi att en stor del av importen härrör sig från enklare och mindre kvalitativa produkter än de vi i Sverige generellt producerar”, dundrar Norrmejeriers vd.
Lösningen?
Mer medvetna val från konsumenterna, gemensamma krafttag från producenter och politiker, är Norrmejeriers recept.
Norrmejerier är ett mejeri ägt av 350 lokala bönder i norr, 275 av dem aktiva mjölkleverantörer.
Men i avregleringens och den fria marknadens tidevarv är man ett undantag i en utveckling som går i andra riktningar.
Bidragit till trenden
Och delvis har böndernas egna företag själva matat på den här utvecklingen.
Arla, fram till 2000 en ekonomisk förening för svenska bönder, gick ihop med danska MD Foods till Arla Foods och har i dag verksamhet i sju europeiska länder.
Längs vägen har man genomfört fusioner med tyska Hansa-Milch och Allgäuland-Käsereien liksom med brittiska Milk Link.
Skånemejerier, för att ta ett annat exempel, var fram till 2012 en oberoende mejeriförening, ägd av mjölkbönder i södra Sverige.
Det året sålde man sin verksamhet till den franska livsmedelskoncernen Groupe Lactalis som i dag äger Skånemejerier AB.
Läs mer:
Hotet mot infrastrukturen: “Sverige måste agera nu”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.