Dagens PS

Branschen där man alltid glassar

Vi äter allt mer glass i Sverige.
Branschen där man kan vara nyfiken i en strut. GB Glace i Flen. Vi äter mer och mer glass och vi gör det oberoende av konjunkturerna. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Juli är bäst. Juni och augusti nästan lika bra. Det handlar om glass. Och tycker du den blivit dyr, har du faktiskt inte helt rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I klassificeringen av svensk livsmedelsproduktion är glassindustrin en av 38 delbranscher.

Nu har branschorganisationen Livsmedelsföretagen specialgranskat branschen, som är en av de mindre delbranscherna men samtidigt högt värderad och prioriterad av konsumenterna.

I produktionsledet omsatte branschen 2022 1,8 miljarder kronor och hade då haft en omsättningstillväxt på 69 procent under de senaste tio åren.

Det kan jämföras med den totala svenska mat- och dryckesproduktionen, som under samma period haft en tillväxt på 45 procent.

Stark tillväxt

Går vi till SCB för upplysning konstaterar man där att vi haft en stark tillväxt i konsumentledet, där även icke svensktillverkad glass finns med.

”År 2000 såldes glass för drygt 2,4 miljarder kronor i Sverige. 19 år senare, år 2019, hade den siffran ökat till över 7,1 miljarder kronor, säger Daniel Wester, statistiker hos SCB.

Det betyder att vi från 275 kronor per person år 2000 lade mer än dubbelt så mycket, 692 kronor per person, 19 år senare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Oberoende av dåliga tider

Åter till Livsmedelsföretagens analys, där man påpekar att även om svensk glass kan vara väderberoende, är den i stort sett inte beroende av konjunkturerna.

76 procent av de svenska tillverkarna anser att glassätandet är oberoende av konjunkturer, endast 17 procent att vår konsumtion påverkas negativt av lågkonjunktur.

Precis som i övrig livsmedelsproduktion ökar bredden i sortimentet även hos glasstillverkarna eftersom de behöver tillhandahåller produkter för olika smakpreferenser, allergier och intoleranser i allt högre utsträckning.

Alternativ glass ökar

Mjölkfri glass växer hos de flesta producenter liksom sockerfri glass.

Ungefär hälften av de svenska tillverkarna Ser en ökad efterfrågan på sockerfria alternativ.

Styckeglassen är den vi ser mest av i landets tusentals kiosker och kaféer men försäljningsmässigt är glassbyttorna viktigare för de flesta producenter.

ANNONS

Juni – det trodde du int

Som väntat är juli den månad då det säljs mest glass. Lika väntat är att näst bäst är juni och augusti, något hela glassindustrin intygar.

Samtidigt påpekar Livsmedelsföretagen att den senaste tidens rapportering om ökade glasspriser är felaktig.

Rapporteringen blir missvisande eftersom den inte sätter in prisökningarna i ett större sammanhang av generellt ökande livsmedelspriser, menar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

”Allt har blivit dyrare”

”Priset på glass har ökat de senaste åren men det har priset på alla livsmedel. I huvudsak beror de stora prisökningarna för livsmedel på fyra faktorer: coronapandemin, kriget i Ukraina, klimatet/extremväder och den allt svagare svenska kronan”, kommenterar Eckerdal.

Glass ökat något mindre

Men priset på glass har inte ökat mer än livsmedel i genomsnitt, säger chefekonomen, utan tvärtom.

ANNONS

”Priset på glass var i april 2024 27 procent högre än i januari 2020 medan hela livsmedelskassen ökade med 28 procent under samma tid”.

Även här kan SCB bidra med vittnesmål. Av de hundra olika livsmedelsprodukter som SCB följer varje månad hamnade glass på plats 60 i en rangordning över de produkter som ökat mest i pris mellan januari 2020 och april 2024.

Läs mer:

Oljetoppar: Säljer vi glass är alla nöjda. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS