Dagens PS

Bolagen som jagar ny svensk kärnkraft

Två nya kommuner kan få svensk kärnkraft
Här, i området Målma i Valdemarsvik, vill Latona och Kärnfull Next bygga ny svensk kärnkraft i form av SMR, små modulära reaktorer. (Foto: Latona Group)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

En koncept- och förstudie i Motala. Markrättigheter säkrade i Valdemarsvik. Det handlar om jakten på ny svensk kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige ska få ny kärnkraft. Ingen vet när, ingen vet var och ingen vet riktigt hur.

Det hindrar inte diverse förhoppningsfulla företag, kommuner och aktörer att satsa för att få den bästa handen när det här pokerspelet ska avgöras.

Förhoppningarna om ett svenskt Klondyke på energiområdet är stora och den här veckan har hackorna och spadarna kommit fram i både Motala och Valdemarsvik.

I båda fallen är Göteborgs-baserade Kärnfull Next inblandat, ett företag inom projektutveckling när det gäller SMR, små modulära reaktorer, vilket av delar av kärnkraftslobbyn ses som framtiden för svensk kärnkraft.

Samarbetsavtal i Motala

Nu har Kärnfull Next och Motala kommun tecknat ett samarbetsavtal. Avsikten är att utvärdera om det är möjligt att etablera SMR i kommunen utifrån tekniska, ekonomiska och regulatoriska förutsättningar, skriver Kärnfull Next.

Motala är också en av de kommuner som fått statliga bidrag för att undersöka kärnkraftsbaserade energilösningar.

Naturvårdsverket fördelade i december 10 miljoner till elva kommuner som sökt pengar för att bedriva pilotprojekt kring ny kärnkraft och ur den potten fick Motala 300 000 kronor.

”Vi ser att Motala har många av de attribut vi letar efter hos en kandidatort gällande exempelvis infrastruktur och en öppenhet från kommunens sida”, säger John Eliasson hos Kärnfull Next.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Redan klart i Valdemarsvik

Bolaget ska nu på egen hand analysera ett flertal potentiella lokaliseringar i Motala.

Det behöver man inte göra i Valdemarsvik, där bolaget också är engagerat i ett potentiellt samarbete kring framtida kärnkraft.

I Valdemarsvik har nämligen Kärnfull Next i samarbete med fastighetsägaren Latona Group säkrat markrättigheter för en SMR-park, tänkt för 4-6 små modulära reaktorer inom Valdemarsviks kommun, som också tillhör de kommuner som får pengar från Naturvårdsverket.

“Detta är ett viktigt steg i vår strategi att säkerställa ny kärnkraft i södra Sverige. Det nya samarbetet med Latona ger oss den markmässiga stabilitet som krävs för att gå vidare med bland annat tillståndsprocesser och detaljprojektering”, säger Kärnfull Nexts strategichef John Ahlberg.

Arbetet i Valdemarsvik fortsätter nu i dialog med kommunen, regionala intressen och partners som den globala byggjätten Samsung C&T.

”Glädjande”

Markägaren Latonna Group är en fastighetskoncern med säte i Stockholm, grundad 2008 av Gustav Carp.

Bolaget äger hyresfastigheter i Stockholm och Kalmar men även gårdar och markområden ibland annat Stockholm, Sörmland och på Gotland.

ANNONS

“Det är glädjande att vi hittat en såpass stark samarbetspartner som Kärnfull Next som nu kan ta arbetet vidare”, säger Gustav Carp i en inte oväntad kommentar till avtalet.

Arbetet med området, Målma, intensifieras nu, och fler detaljer om projektets framsteg kommer att presenteras löpande, enligt parterna.

När det gäller Valdemarsvik har Kärnfull Next även ett samarbete med finska Steady Energi, som menar att den första kommersiella reaktorn kan vara klar 2030.

Fakta/Kommunerna som fått stöd för pilotprojekt kring ny kärnkraft

Karlshamn 750 000 kr

Kävlinge 500 000 kr

Motala 300 000 kr

Norrköping 400 000 kr

Oskarshamn 1 200 000 kr

ANNONS

Stenungsund 200 000 kr

Svalöv 2 000 000 kr

Valdemarsvik 800 000 kr

Varberg 1 000 000 kr

Uddevalla 1 035 000 kr

Östhammar 1 815 000 kr

(Källa: Naturvårdsverket)

Finsk kärnkraft till Sverige: “Har avtal”.Dagens PS

Då slår den nya kärnkraften igenom. Dagens PS

ANNONS

Kärnkraft: Sverige hinner inte bygga reaktorerna i tid. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS