Bojkotten av H&M fortsätter i Kina. Det har gått fem månader sedan den inleddes och fortfarande saknas klädjättens produkter på den kinesiska handelsplatsen Tmall.
Bojkotten av H&M fortsätter i Kina
Mest läst i kategorin
Bojkotten sedan mars bottnar i H&M:s ställningstagande kring bomullsproduktionen i kinesiska provinsen Xinjiang – där brott mot mänskliga rättigheter sägs äga rum, som Dagens PS skrev om.
Även andra klädjättar som Adidas och Nike har drabbats av den kinesiska bojkotten och för H&M:s del innebar det att företaget försvann från shoppingsajten Tmall, som är ägt av Alibaba, och som både H&M och H&M Home hade varit på i tre år.
”Senast jag hörde var vi inte tillbaka”, säger Nils Vinge, chef för investerarrelationer påH&M-gruppen, till Di.
För den som vill köpa H&M-kläder i Kina är det dock fortfarande möjligt att göra det online – till exempel via bolagets egen sajt.
Rapport visar nya siffror
Den 30 september kommer H&M:s tredje kvartalrapport som kommer redogöra hur den kinesiska försäljningen har gått.
Den förra rapporten visade att siffrorna i landet rasade med 28 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Av bolagets tio största marknader var det bara den kinesiska som krympte.
H&M uppgav då att man gjorde allt ”för att hantera utmaningarna och hitta en väg framåt.”
Enligt rapporten hade bolaget 489 butiker i Kina den 31 maj i år, vilket var en minskning med 13 butiker jämfört med samma kvartal i fjol.
Hållbarhet i fokus
Klädjätten arbetar med att hitta en mer hållbar linje framöver.
”Vi utarbetar just nu strategier inför framtiden och arbetar aktivt på de steg vi ska ta härnäst när det gäller anskaffning av råmaterial”, uppgav H&M-gruppen i våras.
“Vi vill samarbeta med alla relevanta intressenter för att vara en del av lösningen och gemensamt bygga en mer hållbar modeindustri.”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.