461 år i fängelse utdömt. 241 miljoner kronor in i skatt. Två resultat när tolv myndigheter samarbetar mot brott. Nästa mål: ”bilmålvakter”.
Bilmålvakter: Han äger 4 700 bilar
Mest läst i kategorin
Sedan 2009 samarbetar tolv svenska myndigheter mot organiserad brottslighet.
De senaste åren har effekten varit stor. 2023 gav samarbetet ett antal konkreta resultat.
241 miljoner kronor in i skatt, 55 miljoner i säkrade och 79 miljoner i utmätta tillgångar, 50 miljoner inbesparade hos Försäkringskassan och 461 utdömda fängelseår efter avslöjad brottslighet är några av dem.
”Nyckeln till framgång”
”Att samverka med andra är nyckeln till framgång för att lyckas motverka den kriminella ekonomin. Samverkan behövs både inom och mellan länder, då den organiserade brottsligheten förgrenar sig globalt”, konstaterar Anna-Karin Storsten, Skatteverkets representant i samarbetets operativa råd.
”Vi måste även bli bättre på att ta de kriminellas brottsvinster. Utan brottsvinster finns det inget incitament att begå brott. Vi ser ständigt över sätt att utöka samverkan oss myndigheter emellan”, tillägger Storsten.
Bilmålvakter nästa
Nu handlar det om så kallade bilmålvakter, det vill säga personer som står registrerade på ett stort antal fordon.
Det rör sig om bilar som borde ha skrotats, bilar som använts vid brott, av rattfyllerister och gängkriminella och av andra kriminella som inte vill stå med sitt namn som ägare.
Problemet är relativt omfattande.
När riksdagens utredningstjänst nyligen lämnade en redovisning på området talade den om att Sverige har drygt 4 miljoner bilägare.
Drygt 3,6 miljoner av dem äger en eller två bilar.
Äger 4 700 bilar
I andra änden av statistiken ser det mer onormalt ut.
44 personer äger 251-500 bilar, 15 privatpersoner äger 501-1 000 bilar, 6 står som innehavare av 1 001-2 000 fordon och 6 personer toppar listan med att äga fler än 2 001 bilar.
Skatteverket har nu ansökt om konkurs för ett 40-tal personer som är misstänkta bilmålvakter.
Det är det senaste försöket att komma åt problemet. De aktuella personerna står sammanlagt som ägare till 10 000-tals fordon, en av dem är ensam registrerad ägare till 4 700 bilar, enligt en granskning SR Ekot gjort.
”Konkurs ett sätt”
”Skatteverket vill alltid verka för ett välfungerande samhälle och i vissa fall är konkurs ett sätt för oss att stoppa att vi har oseriösa aktörer. Där ser vi positivt på det här verktyget”, säger Emma Molin Michelsson hos Skatteverket.
Den här aktionen sker i samarbete mellan Skatteverket, Transportstyrelsen och Kronofogden.
Advokat kritisk
Det finns kritiker som menar att det här är en kortsiktig lösning.
Hos Ekot säger Niklas Ernulf, advokat som varit konkursförvaltare i flera processer av det här slaget, att det i längden i stället krävs lagändringar för att komma åt bilmålvakterna.
”Vi har från början sagt att konkurs inte är lösningen på det här problemet. Och jag är ännu mer övertygad nu”, säger han.
Läs mer:
Använde falska inkomstuppgifter – tvättade 33 miljoner. Dagens PS
Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.