Blev det bättre när apotek privatiserades? Nu har Konkurrensverket utrett frågan och hittat både för- och nackdelar.
Besk medicin för privatiserade apotek


Mest läst i kategorin
På uppdrag av Konkurrensverket har Sofia Kälvemark Sporrong och Pia Frisk, båda knutna till Uppsala universitet, undersökt hur apoteksmarknaden har utvecklats från tiden före omregleringen till i dag, och eventuell utveckling framöver.
Apoteksmarknaden i Sverige privatiserades 2009 och blev då en öppen marknad där privata, vinstdrivande intressen kunde etablera sig.
”Efter en period av nyetableringar i den omreglerade apoteksmarknaden försämrades konkurrensen till följd av konsolideringar”, skriver rapportförfattarna.
De menar att det bidragit till att mindre och oberoende företag fått det svårare att etablera sig.
Ny satsning: Vänskap på betald arbetstid. Dagens PS
”Minskad konkurrens”
”Dessutom har försämrade marknadsförutsättningar bidragit till en minskad konkurrens där en av de viktigaste faktorerna är en ökad konkurrens från e-handel med läkemedel och andra apoteksvaror”, sammanfattar de.
Det finns dessutom en fortsatt brist på farmaceuter och stora geografiska skillnader i tillgänglighet på apotek.
”Även om tillgängligheten har ökat efter omregleringen så är tillgången till apotek, trots det statliga glesbygdsbidraget, ojämnt fördelat över landet”, påpekar rapporten och poängterar att det kan bidra till en minskad patientsäkerhet.
Senaste nytt
Hittar plus och minus med privata apotek
De två rapportförfattarna konstaterar att målen för privatiseringen var ”otydliga” men försöker belysa hur apoteksmarknaden utvecklats under de drygt 15 år som gått.
Analysen landar i ett ”både ock”, exemplifierat av att ”tillgängligheten till apotek och apotekstjänster har ökat genom fler apotek och utökade öppettider” men å andra sidan ”har antalet ägare successivt minskat, efter den initiala ökningen i samband med omregleringen”.
Rapporten noterar även att där nyetableringar av apotek sker är det inte primärt där de behövs för att det saknas apotek, utan ”nyetableringar sker oftast i relativ närhet till andra apotek och övrig handel, och trots det statliga glesbygdsbidraget är ekonomin utmanande för de apotek som klassas som glesbygdapotek”.
”Kommer inte att bli bättre”
Det här kommer heller inte att bli bättre, menar författarna och hänvisar till apoteksbranschens egna bedömningar.
”Utifrån ett lönsamhetsperspektiv så bedömer branschen att den pågående marknadskoncentrationen kommer att fortsätta”.
Inte heller har utbudet breddats av privatiseringen, menar forskarna.
”Diversiteten i apotekstjänster har inte ökat, apotekskedjornas kunderbjudanden är mycket lika varandra”.
Forskarna konstaterar att ”erbjuda farmaceutiska tjänster utöver apotekens grunduppdrag är ett sätt för branschen att bidra till bättre läkemedelsanvändning hos specifika patientgrupper”.
Samtidigt konstaterar man att ”den utveckling av farmaceutiska tjänster som fanns under monopoltiden har avstannat, och Sverige bedöms av branschaktörer och utredningar ligga efter andra liknande länder på området, till exempel Norge, Danmark och Storbritannien”.
”Behövs nya tydliga mål”
Summan av den receptfria kardemumman?
”Sammanfattningsvis så har Sverige fått en omreglerad men fortfarande starkt reglerad marknad, där aktörerna till stor del liknar varandra, där förutsättningarna för små oberoende aktörer är särskilt utmanande och i stort sett all annan utveckling av diversitet än ökad e-handel har uteblivit”, menar forskarna.
Utan någon förändring i skattebetalarnas finansiering av branschens grunduppdrag kommer det heller inte att hända något annat i branschen annat än att antalet företag kommer att bli färre och större.
”Det behövs nya och tydliga mål för Sveriges apotek och deras bidrag till hälso- och sjukvården”, avslutar Uppsala-forskarna.
Omvända rådet: Kosttillskott du inte behöver. Dagens PS
Doldisen i Florens – utmanar med onlinevin och apotek. Realtid
De läkemedel som såldes mest 2024. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.


AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.