Kinesisk prisdumpning och nya amerikanska tullar. Nu har det första svenska varslet kommit där höjda amerikanska tullar anges som en orsak.
Bara början? Nu kommer första "Trump-varslet"
Mest läst i kategorin
Det är ett tufft läge i tillverknings- och byggindustrin och hos Industriarbetsgivarna är man bekymrad.
”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge”, har Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten konstaterat.
”Det som driver nedgången är att allt fler anser att orderstockarna är för små och att synen på produktionen är svagare”, sade Kerstin Hallsten.
Det var vid förra månadsskiftet och i skenet av KI:s senaste konjunkturbarometer som Hallsten gjorde uttalandet.
Sedan dess har det amerikanska presidentvalet genomförts och gett oss en Trumpsk kommande återgång till protektionism och höga tullar – nya bekymmer för svensk industri.
Påverkar alla marknader
Svensk basindustri står i dag av 20 procent av all svensk varuexport. 60 procent av basindustrins export går till EU-länder. 5 procent till USA – men det klimat som skapas av nya handelshinder, handelskrig och höga tullar slår emot exporten i alla riktningar.
Redan nu kommer de första åtgärderna inom industrin. Nyligen varslade stålföretaget Björneborg Steel 42 anställda om uppsägning, skriver DA.
Företaget tillverkar stålprodukter till bland annat sjöfart, försvar och industri.
När varslet lade hänvisade företaget till två saker – kinesisk prisdumpning och amerikanska skyddstullar.
Under december beräknas förhandlingarna vara avslutade och det slutliga utfallet är ännu inte klart.
Nya tider – nya villkor
Från företaget menar man ändå att vi ser nya tider och därmed nya villkor. Låg orderingång och tuff konkurrens har plågat företaget sedan tidigare, men det handelskrig som pågår mellan USA och Kina gör det omöjligt att konkurrera på lika villkor, menar man.
”Det är så klart oerhört tråkigt att vi tvingas till denna omstrukturering och vi lider med samtliga fantastiska medarbetare vi tvingas skiljas från. Vi måste förhålla oss till en ny omvärld och satsa på de områden där vi kan konkurrera”, säger vd Håkan Dedorsson i ett pressmeddelande.
”Finns risker”
Kerstin Hallsten säger vi ”förhoppningsvis” inte får en stor varselvåg inom svensk industri på grund av tullarna. Hon försöker i stället vara ”försiktigt optimistisk”.
”Vi har redan sett en svag utveckling för 2023 och 2024 på grund av höga räntor och inflation. Nu när vi fått ordning på det ser prognoserna ljusare ut. Samtidigt finns det risker av mer strukturell karaktär som svag tysk industri och amerikansk politik inriktad på protektionism”, sammanfattar hon hos DA.
Industrin är van
På plussidan finns att svensk basindustri både är van att hantera hård konkurrens och förändrade villkor på världsmarknaden.
”Industrin är van att tänka långsiktigt på effektivitet och kostnadskontroll”.
Tullar, handelskrig och protektionism är ändå i grunden dåligt och kontraproduktivt.
”Statlig inblandning i enskilda branscher ska helst undvikas. Det bästa sättet att hantera protektionism är att skapa goda ramvillkor för företagen så som god tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser, kompetens och väl fungerande infrastruktur”, avslutar Hallsten.
Trump lovar 25-procentiga tullar mot Mexiko och Kanada. Dagens PS
De drabbas hårdast av Trumps tullar. Dagens PS
EU-ja till biltullar – Sverige vill ha undantag. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.