Dagens PS

2,8 procent av krisande bolag har fått hyresstöd

hyra
Restaurangägare är bland de hårdast drabbade av coronaviruset. Restaurangen på bilden är inte kopplad till artikeln. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 31 juli 2020Publicerad: 31 juli 2020

Fastighetsägare har skickat in 18 500 ansökningar om regeringsstöd för hyreskostnader. Enbart 519 utbetalningar har skett. Länsstyrelsen, som ansvarar för projektet, säger att alla ansökningar ska ha bearbetats innan årsskiftet. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Länsstyrelsen har hand om stödet, som betalas ut till fastighetsvärdar vars hyresgäster, ofta restauranger och butiker, är ekonomiskt pressade.

Mattias Johansson, som är  nationell samordnare för projektet på Länsstyrelsen säger till SvD (obs. sida kräver inloggning) att många ansökningar måste kompletteras.

“Det är ett helt nytt stöd både för hyresvärdarna och för oss. Vi är i en inkörningsperiod där vi har fått kontakta väldigt många hyresvärdar för att ansökningarna inte är kompletta”, säger han.

Har fått kritik från Svensk Handel

Stödet utannonserades av regeringen 1 april och gäller fram till årsskiftet. Det är också då alla ansökningar ska vara behandlade, säger Mattias Johansson.

“Förordningen löper ut vid årsskiftet och med marginal ska vi vara klara då. Vi har som mål att vara klara så snabbt som möjligt men vi måste göra det på rätt sätt också”, säger han.

Branschorganisationen Svensk Handel har tidigare kritiserat stödets upplägg, då man menar att enskilda företag borde få större roll i ansökningsprocessen, till förmån för fastighetsägaren.

“Det finns en inbyggd problematik i att man har gjort fastighetsägarna till domare. Om de inte är med på vagnen så utfaller inget stöd. Det har skapat onödiga spänningar mellan fastighetsägare och handelsföretag, sade organisationens chef Mats Hedenström till SvD i början av juli.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]