Dagens PS

Bakslag för svensk modell – minimilöner i EU

Minimilöner är en fråga där Sverige och Danmark har hamnat på kollisionskurs med resten av EU.
Minimilöner är en fråga där Sverige och Danmark har hamnat på kollisionskurs med resten av EU. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

Sverige och Danmark motsätter sig EU-kommissionens planer på minimilöner. Både fack och näringslivär emot förslaget Men nu har EU-parlamentet röstat igenom förslaget.

EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott valde på torsdagen att snarare skärpa än lätta på det förslag som har väckt oro för de nordiska lönesättningsmodellernas framtid, skriver TT.

Dagens PS har tidigare rapporterat om förslaget, som redan i december förra året diskuterades i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen EU-kommisionens förslag. Samtliga ledamöter från höger till vänster var då kritiska.

LO skrev i ett uttalande att: ”Med lagstadgade minimilöner är risken stor också att arbetsgivarna skulle hänvisa till minimilönen och inte vilja betala ett öre mer.”

I juni när frågan åter aktualiserades skrev Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl att ”vi kommer aldrig att sluta kämpa för att stoppa det här”.

Kompromissförslag vann

Men i stället förhandlade EU-parlamentet fram ett kompromissförslag som innebär att EU fjärmar sig från den förhandlingsmodell som både Sverige och Danmark har i sin tradition. Det går ut på att EU ska sätta exakta nivåer för minimilöner på 60 procent av medianlönen och 50 procent av medellönen i respektive land.

Samtidigt vill kommissionen höja kravet på kollektivavtalens täckningsgrad från 70 procent till 90 procent. I annat fall ska länderna tvingas till åtgärder.

Det är det förslaget som har röstats igenom med 37 röster mot 10 och 7 nedlagda.

Ett förslag i utskottet som skulle gett länder som Sverige och Danmark möjlighet till undantag röstades ned med siffrorna 10 mot 39, trots en sista vädjan vid mötet från svenska ledamoten Heléne Fritzon (S), skriver TT (Svenska Dagbladet)

”Utskottet har valt att ställa sig bakom ett kompromissförslag, som innebär ytterligare en försämring jämfört med kommissionens förslag. Man har enats om att svenska löner ska sättas här i Bryssel. Det är ett direkt hot mot hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och sätter löner, och ett hot mot svenska företag”, säger Abir Al-Sahlani, centerledamot i utskottet, till Dagens Industri.

Beslutet är ännu inte fattat, och just nu inväntar utskottet medlemsländernas behandling i ministerrådet.

Läs också:

Upprört när EU lanserar minimilöner
EU om svenskt system: Behöver ej minimilöner

ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]