Dagens PS

Bad i sommar? Se upp för bajs

En badplats troligtvis i Stockholms skärgård. Avloppsvatten har återigen släppts ut i Mälaren nära badplatser. Ett bad avråds därför just nu på sju badplatser.
Bad i sommar? Ta reda på om vattnet är tjänligt först. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

I juli 2023 ledde stora utsläpp av avloppsvatten till en smutsig överraskning för badsugna på stränderna på ön Stora Höggarn. Nya siffror visar nästan 66 miljoner liter avloppsvatten släpptes ut bland Mälarens bad – bara under förra året.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra sommaren var något av en skitig historia för några av Stockholms populäraste badplatser, då stora mängder avloppsvatten släpptes ut i Mälaren.

Toapapper, kondomer, tops och bindor flöt iland längs strandkanterna på ön Stora Höggarn i Lidingö kommun och orsakade obehag och badförbud, rapporterade MittiStockholm.

Inte helt ovanligt för Stockholms bad, skulle det komma att visa sig.

Enligt SvD släpptes närmare 66 miljoner liter avloppsvatten ut i Mälaren under förra året. Motsvarande ungefär 26 fyllda simbassänger på en längd av 50 meter.

“Det är bara en liten bråkdel som vi behöver släppa ut på vägen”, säger Joakim Pramsten, enhetschef för utredningsenheten vid Stockholm vatten och avfall.

Efter solsken kommer regn

Sommaren 2023 dominerades av regn och åter regn. På många håll orsakades översvämningar, rapporterade SMHI.

Men vart avloppsvattnet på Stora Höggarn kom ifrån var ett mysterium.

Det blev dock klart att ett kraftigt skyfall efter en lång period av värme och torka, kan leda till att ledningsnätet inte klarar av att hantera all mängd vatten.

ANNONS

Då måste en metod som heter bräddning användas och ingår i systemet. Det innebär att regnvatten och orenat avloppsvatten helt enkelt släpps ut från olika bräddningspunkter.

“Bräddning är som en säkerhetsventil när systemet är fullt. Det är inte önskvärt, men det är det mindre dåliga alternativet”, säger Pramsten.

ANNONS

Senaste nytt

Bad i bakterier

Det andra alternativet är att avloppsvattnet istället åker upp genom golv- och gatubrunnar och kan orsaka översvämningar.

Skyfall och extrema mängder vatten förväntas även bli allt mer förekommande i samband med klimatförändringarna. Kommunen arbetar därför för närvarande med att renovera gamla ledningar men innan det blir färdigt kan dröja.

Magsjuka och diarré

Ett bad i avloppsvatten kan innebära risker eftersom det innehåller både bakterier, virus och parasiter som kan leda till sjukdomar hos människor och djur enligt Naturvårdsverket.

E.coli-bakterier, som finns i avföring, kan leda till magsjuka och diarré.

“Om det har varit en torr tid får man räkna med att vattnet blir sämre den första tiden efter ett kraftigt regn”, säger Anders Lundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad.

ANNONS

Sommartid kontrollerar Stockholms stad Stockholms vatten vid badplatser genom provtagning. I år har sju stycken visats sig ha otjänlig vattenkvalité.

Här ska du inte ta ett bad i Stockholm just nu:

  1. Kanaanbadet Ö
  2. Långholmens strandbad
  3. Maltesholmsbadet
  4. Smedsuddsbadet
  5. Smedsuddsbadet
  6. Sätrastrandbadet
  7. Ängbybadet

 

Källa: Havs och vatten myndigheten

Läs mer: Bad i bajs: 100 000 ton avlopp släppt i Mälaren. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS