Apotea vill minska antalet anställda i Morgongåva med 110 personer. I stället vill man hyra in motsvarande antal genom bemanningsföretag.
Apotea vill sparka 110 anställda
Mest läst i kategorin
Apotea meddelade under tisdagen att man inleder diskussioner med fackförbundet Unionen om att minska antalet fast anställda vid sitt logistikcenter i Morgongåva.
Apotea vill göra sig av med 110 tillsvidareanställda och istället hyra in lika många via bemanningsföretag.
Apotea skriver att man ”inleder förhandlingar om att genomföra en omorganisation på lagret i Morgongåva”.
”I korthet innebär förslaget att en del av personalen kan komma att sägas upp och att motsvarande bemanning sedan hyrs in av ett bemanningsföretag.”
Smidigare för Apotea
Fördelen för företaget är, naturligtvis, att kunna minska sitt ansvar som arbetsgivare genom att kunna trycka på ”on/off”-knappen snabbare när det behövs fler eller färre medarbetare, istället för att vara bunden till gängse regler på arbetsmarknaden.
”Vi har under senaste åren sett en ökande grad av oförutsedda uppgångar i efterfrågan och då är det bättre att kunna jobba mer med bemanning och minska risken för övertid – något som även facket efterfrågat. Därför undersöker vi nu möjligheten att använda oss av en bemanningslösning för ökad flexibilitet och för att säkerställa vårt löfte om snabba leveranser till våra kunder”, säger Stefan Eriksson, vice vd Apotea.
Dela personal med fler
Enligt Apotea har alltså även facket bett om att man ska ha fler anställda via bemanningsföretag i stället för reguljärt anställda hos Apotea, något som torde ge fackliga kommentarer.
”Större förutsägbarhet”
”En förflyttning skulle innebära en större förutsägbarhet i schemaläggning, lättare att få semester när man önskar och mindre risk för övertid med kort varsel eftersom arbetskraft kan flöda mellan flera lokala företag”, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.
Sedan starten 2011 har Apotea gått från 12 miljoner kronor i försäljning till 5,5 miljarder 2023.
Apotea har i dag 800 anställda i Morgongåva och Stockholm, innan man får de aktuella åtgärderna för att skapa en smidigare situation för företaget genomförda.
Säger inget mer
I övrigt kommenterar Apotea inte förändringen.
”Eftersom Apoteas förslag om omorganisation först ska diskuteras med Unionen innan företaget fattar beslut har vi för närvarande inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till vårt pressmeddelande”, säger Stefan Eriksson till Svensk Farmaci.
I januari stämde Unionen Apotea för brott mot kollektivavtalet, efter att Apotea beordrat mer än 19 000 timmar övertid under våren 2023.
”Satt det i system”
”Beordrad övertid är tillåtet när det finns skäl, som vid oförutsedda händelser som arbetsgivare inte kan planera, men Apotea har satt det i system och kör ständiga kampanjer som gör att våra medlemmar anses behöver arbeta extra”, konstaterade Minna Blom, vice klubbordförande, hos Kollega.
Enligt Unionen-klubbens uträkning beordrades Apoteas 300 logistikmedarbetare sammanlagt 19 064 otillåtna timmar övertid under perioden januari till juli förra året.
”Det handlade om sjuka mängder övertid och det sliter på folk. Vi fick inget gehör när vi påpekade det för arbetsgivaren därför var vi tvungna att agera”, inflikade Camilla West, klubbordförande.
”Behöver tänka om”
Fackförbundet konstaterade då att Apotea behövde tänka om och anställa fler med tanke på att all övertid blev dyr även för företaget.
”Förhoppningsvis får vi slut på det här eländet. Övertiden motsvarar många heltidstjänster och är dyrt för bolaget. Det är konstigt att man inte bemannar upp så att medarbetare inte riskerar att gå in i väggen”, sade Camilla West.
Apoteas lösning på situationen blev alltså dagens besked om att säga upp anställda för att istället använda bemanningsföretag som dragspel i bemanningen.
Läs mer:
Apotea får bakläxa – stäms på miljoner. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.