Digitaliseringen tar ett steg till – och ett som många längtat efter. Här är vad som kommer att hända med papperskvitton och fakturor.
Äntligen: Nu kan vi slänga papperskvittona
Mest läst i kategorin
Du vet hur det är.
Papperskvitton och pappersfakturor ska sparas i drygt tre år.
Om du har dem lagrade digitalt har ingen betydelse – och många svordomar har hörts över nejderna, inte minst från svenska småföretagare.
Vill avskaffa kravet
Nu kommer regeringen med ett förslag om att slopa kravet på papperskvitton och utskrivna fakturor.
Riktigt så enkelt formulerar man sig förstås inte.
”Avskaffat krav på bevarande av pappersmaterial med räkenskapsinformation”, är titeln på pressmeddelandet, men den longören köper vi med tanke på innehållet.
Går ut på remiss
Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss om förslaget att avskaffa kravet på att bevara fakturor och kvitton i pappersform.
”Bevarandekravet innebär onödig administration och kostnader för många företag. Det här förslaget innebär en avsevärd förenkling och en konkurrensmässig förbättring”, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
”En av de största förenklingarna”
”Nu föreslår regeringen en av de största regelförenklingarna de senaste årtiondena”, fyller energi- och i det här fallet näringsminister Ebba Busch på med och säger att det slopade kravet i bokföringslagen ”kan sänka regelkostnaderna med nästan 4 miljarder årligen”.
Regeringen föreslår att pappersunderlag bara ska behöva bevaras tills informationen överförts i digital form.
De nya reglerna föreslås träda i kraft redan 1 juli i år.
Läs även:
Nya lagar och regler för 2024 – så påverkas du (dagensps.se)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.