Det har gått som smort sedan 1965. Nu är det slut. Tillverkningen av Flora lämnar Sverige och tar Lätta och Becel med sig.
Ännu en svensk klassiker i graven


Mest läst i kategorin
Det är en klassiker som går i graven när Flora nu lämnar Sverige för ett ovisst öde utomlands.
Det var på 1970-talet och inte minst via de ikoniska reklamfilmerna med Ernst-Hugo Järegård och Margaretha Krook som Flora fick ett monumentalt genombrott.
Flora började säljas vintern 1965, det första margarinet som var bredbart direkt från kylen.
Det blev omåttligt populärt och såldes så snabbt att fabriken fick starta sexdubbla produktionslinjer, men produktionen förslog ändå inte.
Till slut uppmanade företaget konsumenterna att använda sitt vanliga hushållsmargarin vid matlagning och bakning och att endast ta Flora till smörgåsarna, så att Flora-paketen skulle räcka till alla kunder.
Förpackningen kändes igen på sina stiliserade blommor, formade som smörbollar och designade av Carl-Arne Breger.
Extrasaltat från 1970
1970 kom en extrasaltad variant som fick röda blommor mot de normalsaltade gula och på 1980-talet ersattes de av klöverblommor.
1990-talet kom med en ny, mindre förändring av klöverblommorna men sedan inleddes förflackningen när dåvarande ägaren Unilever tog bort namnet Flora och övergick till namnet Milda, tidigare namnet på ett margarin främst för stekning och bakning.
Det gick förstås inte så hösten 2010 återuppstod Flora som varumärke och fick en ny förpackning, formgiven av Lars Wallin men även nu med klöverblommor.
År 2018 sålde Unilever sina varumärken inom margarin, förutom Flora även Becel och Lätta, till ett investmentbolag betitlat Kohlberg Kravis Roberts, blev ett bolag döpt till Upfield och numera namnändrat till Flora Food Group.
Flera varianter
I dag finns Flora som Flora original, Flora ekologisk, Flora 100% växtbaserad, Flora med smör och Flora mjölkfri men från och med detta år inte längre med Helsingborg som tillverkningsort.
Fabriken i Sydhamnen, invigd 1968, går i graven och de 62 anställda blir utan jobb.
”Vi har inlett förhandlingarna med avsikt att lägga ner fabriken i Helsingborg, och så successivt fasa ut vårt lager i Helsingborg”, säger Monika Karlsson, ansvarig för produktionen i Helsingborg, till HD.
”Som ett led i att öka företagets konkurrenskraft så avser Flora Food att flytta den här produktionen till övriga fabriker ute i Europa”.
Säljer sämre – ser ingen uppgång
Produktionsvolymerna har minskat de senaste åren och företaget ser samma trend även framöver.
En gång i tiden var Flora-fabriken en av Helsingborgs större arbetsplatser med cirka 500 anställda och så sent som 2020 hade man 154 anställda.
Då flyttade produktionen av färskost och gräddprodukter till Tyskland och 80 anställda fick lämna fabriken i Helsingborg.
”Produktionen var inte tillräckligt lönsam”, var beskedet då.
Liksom tidigare väljer företaget nu att bortse från det faktum att ju längre bort från kund livsmedel produceras, desto sämre blir produkten när den når konsumenten.
Röda blommor för extrasaltat står sig, som alltid, slätt mot röda siffror i excel-arken.
Nya trenden – det här ska vi prova nu. Dagens PS
Ryssar stjäl smör när matpriserna skenar. Dagens PS
Perelli och Wahlgren fällda för smörande. Realtid
ANNONS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.