Dagens PS

Amazons mörka siffror – en av tio skadar sig

amazon_lager
Lagerarbetare på ett Amazon-lager i Tennessee. Företaget ligger dubbelt så högt som snittet gällande arbetsskador. (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 27 nov. 2019

En ny granskning visar att Amazon har stora problem med arbetsskador hos sina anställda. Arbetsskadenivån är mer än dubbelt så hög som det amerikanska snittet – och ledningen försöker tysta ned anställda som tagit upp frågan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är organisationen Center for Investigative Reporting (CIR) som skrivit en djupgående artikel som förutom den dystra statistiken även berättar om en ledningskultur där företaget försöker tysta ner arbetsskador.

Totalt ådrog sig i genomsnitt fyra av 100 personer som jobbar på lager i USA i allvarliga skador i tjänsten. På Amazon är denna siffra över dubbelt så hög: 9,6 personer per 100, skriver DI Digital.

I granskningen framkommer även att chefer har försökt tysta ned anställda som försökt lyfta frågan med arbetsskador.

Bland annat står det om en säkerhetsspecialist som instruerades att “hitta anledningar till att inte bokföra skador som skulle lagföras”.

Amazons förklaring till den höga arbetsskadestatistiken är att de i högre grad än konkurrenter rapporterar den formen av skador.

“Det finns en dramatisk grad av underrapportering av arbetsolyckor i hela branschen”, säger de i ett svar till CIR.

Dagens PS rapporterade i oktober om att amerikanska säkerhetsmyndigheter har kommit fram till liknande slutsatser som den nya granskningen och att företaget är med på en ny lista över “världens farligaste företag”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]