Industrin är en av Sveriges viktigaste branscher – men också en av de mest riskfyllda. En ny rapport avslöjar var olyckorna slår hårdast.
Allvarliga olyckor i industrin – här är yrkena som drabbas mest


Mest läst i kategorin
Att jobba inom industrin kan vara både fysiskt krävande och riskfyllt. En ny rapport visar att vissa yrkesgrupper är särskilt utsatta för olyckor på jobbet.
Olyckorna hopar sig i industrin
Anställda inom industrin hör till de mest utsatta när det gäller allvarliga arbetsskador.
Det visar en ny rapport från Afa Försäkring. Olyckor med maskiner och verktyg samt fallolyckor dominerar bland skadeorsakerna, enligt ett pressmeddelande från Afa Försäkring.

“Anställda inom industrin har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för samtliga yrkesgrupper i privat sektor”, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Rapporten bygger på statistik från sex yrkesgrupper, däribland gruv- och bergarbete, livsmedelsarbete och träindustriarbete. Samtliga ingår i den privata industrisektorn och rapporten lyfter både olyckor och sjukfrånvaro.
Missa inte: Medvind för svensk industri – historisk nivå nära. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Här anländer Zuckerbergs jätteyacht – hamnen räcker inte till. Dagens PS
“Industrin sysselsätter många människor i arbetslivet. År 2023 var det drygt 300 000 personer som jobbade i industrin, vilket är sju procent av det totala antalet sysselsatta i landet och för män utgör yrkesgrupperna i industrin elva procent av samtliga sysselsatta”, säger Askestad.
Senaste nytt
Maskiner, fall och handskador
Maskiner och verktyg är inblandade i 30 procent av de allvarliga olyckorna inom industrin. Yngre drabbas ofta av kläm- och skärolyckor, medan äldre oftare råkar ut för fall.
“Olyckor med maskiner och verktyg är den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsolycka inom industrin”, säger Askestad.
Handskador är vanligast – de står för runt hälften av alla olyckor. De uppstår ofta vid arbete med verktyg, maskiner eller skarpa föremål.
En ung man i åldern 16–25 år, process- och maskinoperatör, berättar:
“Jag höll på med justering av maskinen. En rörlig tryckluftskolv träffade fingret. Handsken fastnade i drivkedjan och fingret följde med in i maskinen”.
En äldre man i åldern 56–65 år, gruv- och stenbrottsarbetare, beskriver sin olycka:
“Jag snubblade över en sten. Tog emot med händerna och bröt ena tummen.
Skillnader mellan kvinnor och män
I rapporten lyfts även könsskillnader i olycksstatistiken.
“Det finns skillnader i olycksstatistiken mellan kvinnor och män inom industrin. Att antalet arbetsolycksfall skiljer sig mellan kvinnor och män i de olika yrkesgrupperna beror till stor del på att de flesta sysselsatta inom industrin är män”.
Om man istället sätter antalet arbetsolycksfall i relation till antalet sysselsatta så har män fortfarande en högre risk för arbetsolycksfall är kvinnor. Kvinnor har fortfarande en högre risk för allvarliga arbetsolycksfall i jämförelse med andra yrkesgrupper inom privat sektor”, förklarar Askestad i ett mejl till Dagens PS.
Färre olyckor med rätt insatser
Livsmedels- och träindustriarbetare har störst risk att drabbas av allvarliga olyckor. Lägst risk har textil-, skinn- och läderindustrin.
En av de mest utsatta yrkesgrupperna är slaktare och styckare. En man i åldern 26–35 år berättar:
“Jag skar kött med kniv. Ett broskben gjorde det svårare att skära. Jag slant med kniven och skar mig i pekfingret”.
“Genom att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsskador och vilka diagnoser som leder till långvarig sjukfrånvaro, kan man lättare sätta in förebyggande insatser”, säger Askestad.
Frågan om vilka akuta insatser som krävs nu är däremot komplex.
“Vilka som är de mest akuta förebyggande åtgärderna har jag ganska svårt att uttala mig om. Jag skulle istället be dig att kontakta arbetsgivarna och arbetstagarna för deras syn på vad som behöver genomföras”, säger Askestad.
Läs även: Skatteexpert slår larm – deklarationsråd kan ge tilläggsskatt. Dagens PS
Läs även: Läkemedelsverket tar AI i egna händer – här är deras lösning. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.