Färre medlemmar och lägre inkomster. Verkligheten för Svenska kyrkan. Lösningen? Vinstdrivande aktiebolag som säkrar ekonomin.
Aktiebolagen som ska rädda kyrkan


Mest läst i kategorin
En vaccination? Gå till kyrkan. Lämna barnet på förskolan? Samma sak. Fira efter jobbet? Ta en kall på kyrkans hotell och restaurang.
I vart fall i Fagersta. Fagersta vårdcentral drivs och ägs av Västanfors Västervåla församling.
Kyrkoherde Henrik Rydberg kan kalla sig koncern-vd om han vill. Församlingen har nu sju aktiebolag som kan backa upp titeln.
”Kyrkan har alltid varit som en diversehandel och hållit på med allt möjligt”, säger han till Kyrkans tidning.
6 november öppnade församlingen vårdcentralen. De nya bolagen närmast innan var två aktiebolag – ett för att driva stadshotellet och ett för att förvalta hotellfastigheten.
Kyrkoherden ser inga problem med det.
”Den grundläggande uppgiften är definierande karaktäristika på en församling, så för att vara en församling ska de fyra grundläggande uppgifterna gudstjänst, undervisning, mission och diakoni finnas till hands. Sedan finns det massvis med församlingar som håller på med andra saker”, konstaterar han.
Storaffär i city när kyrka blir kyrka. Dagens PS
Kyrkoherden är delägare
Det gör man inte minst i Fagersta, där kyrkoherden själv för övrigt är delägare i verksamheter.
Fagersta vårdcentral drivs nämligen av ett bolag som församlingen äger till 60 procent och där kyrkoherden Henrik Rydberg äger 20 procent och bolagets vd de sista 20 procenten.
”Banken ville se fler risktagare än enbart församlingen, då de ser detta som ett högriskprojekt. Så om inte vi två hade gått in så hade det inte blivit något alls”, förklarar Rydberg.
Den kyrkliga koncernen har moderbolaget Svenska kyrkan i Fagersta AB. Det äger i sin tur aktiebolagen Malingsbo rehabcenter, Kyrkans vård och omsorg, Förskolan Västanvinden i Västerås, Fagersta stadshotell, Fagersta hotellfastighet och Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB.
Sedan äger Västanfors Västervåla församling Lindgårdsskolan, förskolan Linden, restaurang- och konferensverksamhet samt kafé.
Senaste nytt
Bolag är framtiden
Den som reagerar på det här borde inte göra det. I vart fall enligt biskop Erik Eckerdal.
När föreningen Kyrkans näringsliv nyligen samlades i Göteborg för att tala om företagande i Svenska kyrkan förklarade Eckerdal att det här är framtidens modell.
Om 20 år kan intäkterna från medlemmarna via kyrkoavgiften vara 90 procent lägre och då kan aktiebolag i kyrkans regi vara alternativet, menar Eckerdal.
”Vi ska definitivt inte kommersialisera evangeliet, det kristna livet eller sakramenten. Men kyrkans förvaltning kan använda sig av den kommersiella mekanismen för att få avkastning på investerat kapital”, förklarar Eckerdal refererad av Kyrkans tidning.
”Måste ställa om”
Eckerdal ser det som att kyrkan har en tidsperiod på 10-20 år då ekonomin fortfarande är relativt god – men där man behöver förbereda sig för en annan ekonomisk verklighet.
Men då måste församlingarna bygga sin ekonomi på ett annat sätt än i dag, då man ofta varje år förbrukar allt man får in i kyrkoavgift, säger Eckerdal.
”Jämför detmed en privatekonomi där man bara lever ur hand i mun”, målar han med en bild.
Marcus Stille, kyrkoherde i Lilla Edet, är en av dem som tagit initiativ till Kyrkans näringsliv.
”Vi är i dag många som uppfinner hjulet var för sig i olika församlingar. Vi hoppas att vi genom Kyrkans näringsliv i stället kan hjälpa varandra att göra rätt”, säger han och får medhåll.
”Vi backar in i framtiden i Svenska kyrkan, för det finns en rädsla för att ta risker”, menar Benjamin Lundqvist, kyrkoherde i Viby.
På Gotland, där Erik Eckerdal är biskop, har man gått före i många avseenden. I Stenkyrka tänker stiftet bygga åtta parhus och tio radhus.
För ett år sedan köpte man Gotlands sjukhem, ett boende för vård och omsorg, och en filial av Kyrkans begravningsbyrå har startats i Romakloster.
Evigt liv? I vart fall ett recept som håller. Dagens PS
Hon byter Svenska kyrkan mot Nordea. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.