Det blir ingen likvidation av krisande batteritillverkaren Northvolt – åtminstone inte i nuläget. Aktiespararnas chefsjurist är inte imponerad. “Griper efter halmstrån”, säger han till SvD.
Aktieägarna räddar Northvolt: "Griper efter halmstrån"
Mest läst i kategorin
Under den extra bolagsstämman på onsdagen har aktieägarna röstat för fortsatt verksamhet för svårt skuldsatta och krisande Northvolt.
Det uppger bolagets presschef Erik Zsiga för Di, berättar tidningen.
Nödvändig omröstning enligt lagen
Aktieägarna var enligt lag tvungna att rösta om antingen en likvidation, en typ av avveckling av bolaget, eller att verksamheten ska få löpa på.
Läs mer: Likvidation hotar Northvolt – beslut i morgon Dagens PS
Senaste nytt
Hoppas på rekonstruktion av skulderna
Northvolt har som bekant ansökt om konkursskydd hos en domstol i USA enligt en så kallad Chapter 11-process där företaget räknar med att slutföra sin rekonstruktion av skulderna under årets första kvartal.
Aktieägarnas val att nobba en likvidation var väntat.
“Det finns inget skäl för en aktieägare att rösta för en likvidation”, konstaterade professorn och konkursexperten Marie Karlsson Tuula inför dagens omröstning på extrastämman i Northvolt”, uppger Dagens Industri.
Läs även: Avbruten BMW-order dolkstöten för Northvolt Dagens PS
Ingen insyn på Northvolts extra stämma
Den extra stämman startade klockan 13 i dag på Northvolt huvudkontor i Stockholm.
Medierna har stängts ute från bevakning av stämman. Inte heller allmänheten har någon insyn.
Northvolts presschef kommenterar extrastämmans beslut i SvD:
“Detta positiva resultat visar stödet från våra aktieägare när vi arbetar för att förverkliga vår ambition och maximera vårt värde. Northvolt fortsätter att göra framsteg i omstruktureringsprocessen samtidigt som vi ökar produktionen och genomför företagets omvandling”, skriver Erik Zsiga i ett mejl till tidningen.
Akut för Northvolt med nya pengar
Beskedet nu innebär att bolaget har åtta månader på sig att få in nytt kapital – från befintliga eller nya ägare eller långivare – för att betala sina skulder och finansiera verksamheten.
Enligt uppgifter till Ekot har Northvolt kontaktat över 100 potentiella långivare och investerare.
Sverre Linton: Hoppas på räddande ängel
“De aktieägare som går på stämman och röstar för att driva bolaget vidare hoppas förmodligen på att det ska vända verksamhetsmässigt och att det inom en snar framtid ska komma fram en räddande ängel som kan skjuta till mer kapital”, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till Svenska Dagbladet och tillägger att extrastämman nu inte precis uppmuntrar investerare att kliva in.
“Man griper efter halmstrån”, anser Sverre Linton som bedömer att aktieägarna försöker rädda så mycket kapital som är möjligt i det prekära läget.
Lättnad för många ingenjörer
Tusentals anställda i Västerås och Skellefteå har svävat ovisshet inför dagens besked.
Nu pustar många av de ut, bland andra bolagets ingenjörer:
“Det är glädjande för våra kvarvarande 500 ingenjörsmedlemmar att få ha kvar sina viktiga jobb att utveckla en europeisk batterifabrik och bidra till den gröna omställningen. En likvidering av Northvolt hade varit ett hårt slag för många anställda och deras familjer, särskilt alla de som kommit hit från andra länder för att arbeta”.
Det säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, i en mejlkommentar till Dagens PS och uppger att facket på olika sätt stöttat 150 medlemmar som fick sluta efter varslen på Northvolt i höstas.
Läs även: Northvolt på ruinens brant – vd avgår: “Lämplig tidpunkt” Realtid
Läs vidare: Analys: Symbol för Europas batteriflopp Dagens PS
Läs också: Pensionsmiljarder borta: “Risken rimlig att ta” Dagens PS
Missa inte: Företagen som drabbas hårdast av Northvolts kollaps Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.