Statliga Tillväxtverket delade ut krisstöd till åkeriet trots att det smugglade knark, uppger DN. “Det här är nya uppgifter som vi ser allvarligt på.”
Åkeri fick statligt krisstöd – smugglade knark
Mest läst i kategorin
Två svenska bröder, ägare till åkeriet, häktades i början av juli förra året, misstänkta för grov narkotikasmuggling.
Stora partier knark hade då beslagtagits i olika transporter, plus att ytterligare narkotikafynd gjordes i åkeriets lager i Spanien där fler inblandade greps, berättar Dagens Nyheter och uppger att Tillväxtverket i samma veva beviljade åkeriet stödpengar för korttidsarbete.
Medan de båda bröderna, ägarduon, satt i häkte fortsatte statligt stöd betalas ut till företaget, som då drevs av en anhörig, framgår det.
Det hela skedde trots att tingsrätten säkrat tillgångar i bolaget genom ett så kallat kvarstadsbeslut. Orsaken till det var att man befarade att pengar skulle komma att gömmas undan.
Allt var offentligt
Värdet på tillgångarna som tagits i beslag i kvarstadsbeslutet uppgick till sju miljoner kronor och motsvarade värdet på den beslagtagna narkotikan, skriver DN och berättar att ärendet samtidigt gick till Kronofogden.
För Tillväxtverket, som alltså också är en statlig myndighet, låg allt offentligt.
Till saken hör att åtgärder vidtagits innan för att hindra just kriminella organisationer från att tillskansa sig krisstöd från staten, bland annat hade Tillväxtverket hjälp i det arbetet av polisens speciella avdelning Noa, som för övrigt deltog i utredningen kring den misstänkta knarksmugglingen mot brödraduon i åkeriet.
Ändå gick härvan Tillväxtverket förbi och stödpengar fortsatte alltså betalas ut.
“Det här är nya uppgifter för oss och vi har anledning att se allvarligt på detta. Vi vill ju att stödet ska gå till de företag som verkligen behöver det och inte till organiserad brottslighet”, säger Tillväxtverkets kvalitets- och kontrollchef Richard Källstrand till DN.
Han lovar att myndigheten nu “grundligt” ska gå till botten med ärendet.
Dags för lagändring?
Det ska sägas att det inte är helt kristallklart om Tillväxtverket gjort något fel. Brottsmisstankar och frysta tillgångar utgör inget hinder för att ta emot statligt stöd, det gör däremot uppgifter om ett bolag är på obestånd eller har skatte- och avgiftsskulder, enligt gällande lagstiftning, skriver tidningen där Tillväxtverket ser anledning att ta upp den saken med regeringen.
Kammaråklagare Sara Nilsson, som håller i fallet med åkeriet, kommenterar det hela så här:
“Redan det faktum att ett transportföretag blandar olagliga tjänster med lagliga innebär en osund konkurrensfördel gentemot andra företag. Får företaget dessutom stöd från Tillväxtverket förstärks den osunda konkurrensfördelen ytterligare.”
Enligt artikeln är det oklart hur mycket stödmedel åkeriet fått, det är hemligstämplat. En av bröderna bakom bolaget har emellertid dömts under våren i år till tio års fängelse efter att han erkänt delar av knarksmugglingen.
Den andre av bröderna blev frikänd i tingsrätten. Men åkeribolaget har dömts att betala 2,5 miljoner kronor i företagsbot.
Åklagaren Sara Nilsson är inte nöjd med domarna och överväger att överklaga till Svea hovrätt, säger hon till DN.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.