AI-investeringarna blomstrar. Men är det på riktigt, en hajp eller en bubbla som snart spricker? Lyssna åt olika håll och du hittar röster på alla alternativ – och de som menar att svaret är ”ja” på samtliga…
AI-investeringar – hajp eller "på riktigt"?
Mest läst i kategorin
Franska startupen Mistral AI hade ingen fungerande produkt men reste ändå förra månaden motsvarande drygt 1,2 miljarder, 105 miljoner euro, i nytt kapital.
”Det kan verka mycket”, säger Antony Moyroud, partner på Lightspeed Venture Partners som gick in rejält som investerare.
”Men företaget har stora globala ambitioner och behöver mycket dyr datorkraft för att genomföra dem”.
Tror på enorm avkastning
Mistral AI är bara ett exempel på den febriga tro som just nu grasserar kring potentialen hos ”generativ” AI, som man tror ska generera enorm avkastning för investerare.
Samtidigt är andra investerare oroliga för att det här är en bubbla, där pengar kastas in i företag som verken har inkomster på sikt, en innovativ produkt eller den expertis som behövs.
Emad Mostaque, grundare och vd för Stability AI, ett generativt AI-företag som också räknar Kalifornien-baserade Lightspeed bland sina finansiärer, tror att den våg av investeringar i AI-företag vi ser nu kommer att leda till “den största bubblan genom tiderna.”
“Jag kallar det “dot AI”-bubblan, och den har inte ens börjat ännu,” sa Mostaque nyligen, med hänvisning till “dot com”-bubblan i slutet av 1990-talet, när spekulativa satsningar på begynnande internetföretag i slutändan resulterade i gigantiska förluster för många investerare.
Senaste nytt
Ökar kraftigt
Och visst är de belopp det handlar om imponerande – eller, om man vill, skräckinjagande.
Under första halvan av 2023 investerade riskkapitalister motsvarande 157 miljarder kronor i generativa AI-företag globalt, enligt Pitchbook-data.
Jätten i sammanhanget är, förstås, Microsofts satsning på motsvarande drygt 100 miljarder kronor i OpenAI, utvecklaren av ChatGPT.
Men även om man räknar bort den satsningen ökade investeringarna i generativ AI med 58 procent första halvåret 2023 jämfört med motsvarande period 2022.
Raggar med AI
Nu ser man samtidigt hur vissa försöker åka snålskjuts på AI-boomen för att ragga pengar, menar Antony Moyroud på Lightspeed.
“Vi har (sett) några personer som inte nödvändigtvis har tillbringat mycket tid i branschen som lägger till – om man kan säga så – lite generativt AI-skimmer till sina pitchar, säger Moyroud.
Det är inte bara privata investerare med stora pengar som hoppas kunna tjäna pengar på AI-boomen.
Flödena till världens fem mest AI-fokuserade börshandlade fonder har ökat med i genomsnitt 35 procent sedan början av året – och aktierna på tekniktunga Nasdaq-indexet har stigit nästan 42 procent under den tiden medan det bredare S&P 500-indexet fått nöja sig med mindre än 19 procent.
Gick upp – och ner
Situationen är slående lik dot com-bubblan, säger investerare till CNN.
När investerare satsade pengarna i dot com-företag mer än fördubblades Nasdaqs värde bara under 1999.
Men trots höga förhoppningar och enorma värderingar genererade de flesta startups aldrig vare sig intäkter eller vinster, enligt Goldman Sachs.
Aktierna på Nasdaq föll med 81 procent mellan sin topp i mars 2000 och slutet av september 2002. Bubblan hade verkligen spruckit.
”Liknar 90-talet”
Mike Reynolds, vice vd för investeringsstrategi på Glenmede som arbetar med förmögenhetsförvaltning, menar att det nuvarande läget “påminner om teknikbubblan på 90-talet när många… företag inte vänt till vinst än men folk blev så optimistiska framtidsutsikterna att de var villiga att bjuda allt högre.”
”Vi har ännu inte riktigt sett (AI-hypen) översättas till konkreta grundläggande resultat,” tillägger han. “Och det är inte alltid uppenbart vilka de långsiktiga vinnarna kommer att bli”.
Apple-AI får aktien att stiga – Dagens PS
Lågavlönade arbetare – hjärnorna bakom ChatGPT – Dagens PS
Microsoft-vd når dollarmiljarden – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.