Gör det i tid och gör det skriftligt. Det handlar om ägar- och generationsskiften. Dålig koll och dåliga prioriteringar gör att de ofta blir onödigt svåra.
Ägarskifte: "Dålig koll på juridiken"
Mest läst i kategorin
Hennes doktorsavhandling heter ”Keep the conversation going” och det är, bland annat, vad det handlar om.
Psykologen Lisen Krebbe har de senaste decennierna arbetat med generationsskiften i små och stora företag i olika branscher.
Även juristen Ann-Louise Schagerström har lång erfarenhet av generationsskiften inom olika näringar.
De är överens om att skiftena ofta är komplicerade och innehåller såväl ekonomiska, skatterättsliga och juridiska frågor likväl som mer mjuka överväganden.
Väntar för länge
Schagerström menar att ett vanligt problem är att man väntar för länge.
”Då kan annat ha hunnit bli viktigare för den eller de som skulle kunna ta över. De kan ha skaffat sig egna fastigheter och familjen kan ha andra önskemål. Det händer också att ägaren hinner bli dement och att det inte upptäcks i tid”, säger hon hos Skogssällskapet.
”Man ska även vara medveten om att det vid överlåtelse genom arv blir som det blir och inte som man önskar”.
Lisen Kebbe ser psykologiska skäl till att många inom de gröna näringarna väntar med att ta upp generationsskiftet.
”Ett skäl är att familjerelationer ofta är känsliga. Många frågar sig om barnen kommer att bli ovänner och hur man ska kunna göra det rättvist”.
Senaste nytt
“Ha inte för bråttom”
Ett gott råd?
”Ha inte för bråttom och tro inte att ni ska kunna fatta beslut första gången ni ses. Ibland kan det ta flera år att hitta rätt lösning. Men får man i gång samtalet kan man hitta lösningar i de allra flesta fall”, säger Lisen Kebbe.
Hos Swedbank (börskurs Swedbank) påpekar Ulf Skarin, som arbetar som ägarplanerare, att många företagare inte har koll på juridiken och att det ställer till det.
”Det kan handla om att inte ha fullständigt testamente, att det saknas framtidsfullmakt och äktenskapsförord, eller att man har ett ofullständigt aktieägaravtal”, säger Skarin.
Vill inte bli osams
Ett vanligt fel gäller aktieägaravtal, där delägare enligt Skarin ofta fastnar på någon punkt de inte blir ense om och lägger det åt sidan.
”Det är farligt eftersom saker man inte kommer överens om tidigt, när man startar bolaget, senare kan bli ett jätteproblem. Till exempel om bolaget 15 år senare är värt jättemycket pengar. Det kan handla om hur man fördelar makten. Kontrollerar man mer än 50 procent kan man ju bestämma väldigt mycket”, konstaterar Ulf Skarin.
Skriv ner allt
Viktigast?
Kanske att skriva ner allt och utforma skriftliga avtal, inte minst om företaget eller egendomen ska säljas vidare.
”En köpare värderar skriftliga avtal högre än muntliga avtal. För då vet hen att det här är verkligen det som överenskommits, det är lättare för alla parter”, säger företagsrådgivaren Kari Myllymäki hos Yle.
Läs mer:
Millennials väntar på miljonarv – riskerar att bli blåsta. Dagens PS
Svag krona kan kosta bönder miljarder. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.