Dagens PS

Abba: Sill, kaviar – och ljuv musik

Abba eller Abba - vem var först?
Hur var det nu? Fanns det inte ett Abba innan Björn, Benny och gänget började spela musik? Jodå, vi reder ut begreppet. (Bild: Montage/Anders Værnéus)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 07 apr. 2024Publicerad: 07 apr. 2024

I Sverige stod Abba för sill, ansjovis och Kalles Kaviar. Men bara fram till Eurovision Song Contest 1974.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var middagsdags i den stora villan på Sigurdvägen i Djursholm. Familjen Ameln var samlad kring bordet. Pappa Christian Ameln hade kommit hem från arbetet på kontoret på familjeföretaget Abba.

“Vet ni, i dag fick jag besök av fyra trevliga ungdomar på kontoret”, berättade Christian vid bordet.

Christina Ameln, VD på Abba.
Barsk och beslutsam. Abbas vd Christian Ameln tyckte nog att ungdomarna skulle kunna heta Abba – bara de skötte sig. (Foto: fam Ameln)

“Dom hade visst bildat en musikgrupp och undrade om de kunde få kalla sig Abba. Deras initialer var visst de bokstäverna, så de frågade om vi kunde gå med på det.”

Aktiebolaget Bröderne Ameln. Det var så som familjens företag hette i sin fulla längd. Hade grundats i Bergen i Norge av Christians farfar och farfars bror och hade sedan dess fallit ned genom det Amelnska släktträdet.

Samma initialer

Liksom med den nu aktuella musikgruppen, blev ju företagsnamnets “initialer” ABBA, och det var också under det varumärket som bolaget sålde sina produkter.

Det var här i Frihamnen i Stockholm som konserv-Abba hade sitt huvudkontor.
Christian Amelns läckra Riley parkerad utanför Abbas huvudkontor i Frihamnen i Stockholm dit musik-Abba-gänget gick för att presentera sig. (Foto: fam. Ameln/Sjöexpress arkiv)

Storsäljarna var framför allt alla sorters sill som företaget producerade. Det var dock genom varumärkena Makalös Ansjovis och Kalles Kaviar som bolaget blev känt hemma på bordet hos Svenssons.

ANNONS

Nu skulle alltså Abba inte längre bara vara produkter från havet, utan även svensk popmusik. Om nu Christian Ameln godkände frågan från ungdomarna.

ANNONS

Senaste nytt

Ointresserad av musik

Till saken ska sägas att Christian själv var totalt ointresserad av allt vad som gällde musik. Kanske hade hans svar till de fyra ungdomarna blivit annorlunda om han hade förstått deras dignitet. Och att deras stjärna just hade börjat att lysa allt starkare på musikhimlen.

Nu blev hans svar mer enkelt och konkret:

“Det går väl bra att ni heter samma som oss. Bara ni sköter er så…”

De fyra ungdomarna som frågade om lov...
De fyra ungdomarna som frågade Christian Ameln om lov att få heta Abba. (Foto: WikiCommons/ Beeld & Geluid wiki)

Och med detta var det hela klart.

Sverige hade nu ett Abba som sysslade med konserver och ett som sysslade med musik. Och ett av dem skulle med tiden bli så mycket större än det andra.

Överenskommet

ANNONS

Överenskommelsen mellan Christian Ameln och Björn Ulvæus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Benny Andersson blev det ända officiella som skrevs. I alla fall till en början.

Efter segern i Brighton och den fart som musik-Abba fick av det, började det där enkla handslaget mellan Abba-direktören och Abba-musikanterna att skava hos Stikkan Anderson, som sedan starten varit bandets manager.

Bandets manage Stikkan Anderson.
Stikkan Anderson, Abbas manager och motor bakom kulisserna. (Foto: WikiCommons/Mikory’s ABBA-blog(

Hur skulle det hålla om konservföretaget började hävda rätten till namnet? Och hur skulle det då fungera att byta namn på den världsprodukt som nu höll på att skapas om musikgruppen skulle förlora vid en juridisk granskning?

Stikkan Anderson kom att nämna sina dubier för skivbolagets revisor, som trodde sig ha en lösning på problemet.

Läs mer: Nu har Abba flippat ut helt. Dagens PS

Registrerat varumärke

En av revisorns andra kunder var patent- och varumärkesbyrån Groth & Co AB, som säkerligen skulle kunna ta sig an frågeställningen och räta ut frågetecknen.

“Vi initierade diskussioner med Abba, vilket ledde till att vi först fick till stånd ett samexistensavtal parterna emellan, och sedan också ett formellt medgivande från livsmedelsproducenten”, berättar Gunnar Sundkvist, dåvarande vd för Groth & Co.

ANNONS

I den svenska ansökan anförde Patent-och Registreringsverket inledningsvis att Abba-Fyrtornets äldre registrering för varumärket innebar vissa svårigheter.

Registrerat och klart. Nu kunde Abba heta Abba i lugn och ro.
1976 så fanns överenskommelsen mellan Abba och Abba så äntligen på papper. (Bild: Patent- och Registreringsverket. )

Men efter förhandlingar mellan parterna träffades ett komplett avtal där Abba-Fyrtornet AB lämnade medgivande till att bandet nu kunde använda varumärket efter eget tycke.

Ungdomarna skötte sig

Konservföretaget gick alltså med på att dela namn med popgruppen, “med reservation för att ungdomarna skötte sig och inte skadade Abbas goda rykte”.

Med ett samexistensavtal på plats kunde Groth & Co skicka in och få popgruppens varumärkesansökan godkänd.

Signerat tack-kort som stolt står på Groth & Co:s kontor i Stockholm. .
På Groth & Co:s kontor i Stockholm hänger tack-kortet från “ungdomarna” som med tiden blev mycket mer kända än sin namne konservtillverkaren. (Foto: Groth & Co)

Namnet Abba blev därmed registrerat i Sverige och därefter fortsatte Groth & Co med internationella ansökningar och varumärket kunde registreras på 15 av gruppens nyckelmarknader.

I dag har Abba, en av Sveriges mest ikoniska exportprodukter, utvecklats till en symbol för nationell stolthet i samma klass som Volvo (börskurs Volvo) och Ikea. 

ANNONS

Läs också om hur Abba hyllas – från Linköping. Dagens PS.

Läs mer om Abbas jubileumsår här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS