Dagens PS

91,7 procent av företagen från EU kvar i Ryssland

Företagen EU
Ryska kvinnor går ut från en H&M-butik i Moskva, Ryssland, under oktober månad. I december sade sig H&M helt ha lämnat landet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023

Ny forskning visar att få av företagen från EU och G-7 som lovade att lämna Ryssland efter invasionen av Ukraina faktiskt har genomfört en exit. Hela 91,7 procent av bolagen från EU är kvar i landet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Ryssland invaderat Ukraina i februari 2022, tillkännagav mängder av företag i G-7:s stora ekonomier och EU  planer på att upphöra med affärsverksamheten i Ryssland.

Men få har faktiskt levererat på det löftet, visar ny forskning från schweiziska Universität Sankt Gallen, rapporterar CNBC.

Förändrades knappt under Q4

Forskningsrapporten dokumenterar 2 405 dotterbolag som ägs av 1 404 företag från EU och G-7-länderna som var aktiva i Ryssland när invasionen började. I november 2022 hade färre än än 9 procent av de företagen avyttrat minst ett dotterbolag i Ryssland, och forskargruppen noterade att dessa avyttringsgrader knappt förändrades under det fjärde kvartalet 2022.

“Bekräftade utträden från EU- och G7-företag som hade aktier i Ryssland står för 6,5 procent av den totala vinsten före skatt för alla EU- och G7-företag med aktiv kommersiell verksamhet i Ryssland, 8,6 procent av de materiella anläggningstillgångarna, 8,6 procent av de totala tillgångarna, 10,4 procent av rörelseintäkterna och 15,3 procent av de totala anställda”, skriver professorerna Simon Evenett och Niccolo Pisani.

“Dessa rön betyder att företag som gjort en exit i genomsnitt tenderade att ha lägre lönsamhet och större personalstyrka än de företag som är kvar i Ryssland.”

Många av företagen från EU är tyska

Det är något fler amerikanska företag som lämnat Ryssland än de som är baserade i EU eller Japan. 18 procent av amerikanska dotterbolag verksamma i Ryssland hade avyttrats helt i slutet av 2022, jämfört med 15 procent av de japanska företagen och bara 8,3 procent från EU.

Av de EU- och G-7-bolagen som finns kvar i Ryssland fann forskningen att 19,5 procent var tyska, 12,4 procent amerikanska och 7 procent japanska.

ANNONS

“Dessa resultat ifrågasätter västerländska företags vilja att frikoppla från ekonomier som deras regeringar nu anser vara geopolitiska rivaler”, skrev Evenett och Pisani.

Läs även: Korruptionslistan: Sverige är nu sämst i Norden  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS