Dagens PS

90 miljarder – näringslivets nota för brottsligheten

brottsligheten näringslivet
Företagens kostnader för brottsligheten beräknas till minst 90 miljarder kronor per år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Bara 2 procent av företagen i Sverige tror att brottsligheten minskar framöver – notan för näringslivet uppges vara 90 miljarder kronor per år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är branschorganisationen Svenskt Näringsliv som för tredje året beställt en rapport om brottslighetens kostnader för näringslivet (de tidigare släpptes 2018 och 2020).

Den ger en mörk bild av verkligheten. Under de senaste tolv månaderna har vartannat företag utsatts för brott. Nästan tre fjärdedelar av företagen med över 50 anställda har utsatts för brott det senaste året. Motsvarande andel bland enmansföretagare är drygt fyra av tio.

Kostnaden för brottsligheten mot det svenska näringslivet beräknas till hela 90 miljarder kronor per år, men då tillkommer de indirekta kostnaderna och Svenskt Näringsliv räknar med att vissa typer av brott underskattas, exempelvis cyberbrott, vissa bedrägerier och immaterialrättsliga intrång.

Notan antas vara över 100 miljarder om året

Den årliga notan för brottsligheten för näringslivet torde därför, enligt branschorganisationen, bli en bra bit över 100 miljarder kronor.

Säkerhetshöjande åtgärder – extra bemanning, kameraövervakning, väktare och dylikt – uppges stå för en tredjedel av företagens kostnader för brottsligheten.

Mest utsatt för brott är fastighetsbranschen, följt av handeln.

Stöld är fortfarande den vanligaste brottskategorin. Därefter kommer skadegörelse, men även utpressning, hot och trakasserier förekommer i hög utsträckning.

ANNONS

Senaste nytt

Överväger att lägga ner sitt företag

ANNONS

Tusentals företag har övervägt att lägga ner hela eller delar av sin verksamhet på grund av brottslighet, dessa tankar har funnits hos 1 av 20 företag, det vill säga 5 procent.

Och 6 procent av näringsidkarna har valt att avstå investeringar på grund av brottslighet medan 3 procent valt att inte rekrytera personal av samma anledning.

Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor på Svenskt Näringsliv, beskriver situationen som “djupt oroande” i förordet till rapporten.

Brottsligheten mot näringslivet drabbar hela landet, konstaterar han.

“Den uteblivna tillväxten och de uteblivna arbetstillfällena slår mot hela samhället. Hur många miljarder i kostnader innebär detta årligen för svensk BNP, och hur många miljarder förlorar staten i skatteintäkter?”, skriver Lallerstedt och förklarar att kostnaderna för kriminaliteten drar i väg ännu mer när privatpersoner och offentlig sektor inkluderas.

Kravet: Agera, beslutsfattare!

Framtiden ser dessutom hopplöst dyster ut, menar han. Närmare två tredjedelar av de över 7 000 företagen som svarat i undersökningen tror att brottsligheten kommer att öka, medan försvinnande få alltså tror på en minskning av brottsligheten mot näringslivet.

Svenskt Näringsliv kräver att politiker agerar och efterlyser brottsprevention och krafttag mot utanförskap, det måste vara “högsta prioritet för Sveriges kommande regeringar”, anser Karl Lallerstedt.

Här kan du ladda ner rapporten “Brottslighetens kostnader 2022”.

ANNONS

Det är den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige som utfört undersökning.

Läs även: Näringslivstoppar skriver till Löfven om brottslighet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]