EU ska satsa miljarder på att stimulera chiptillverkning och forskning kring halvledare. Det föreslår EU-kommissionen i ett nytt förslag som presenterades idag. Bakgrunden är den pågående halvledarkrisen.
43 miljarder – EU tacklar halvledarkrisen
Mest läst i kategorin
”European Chips Act kommer att bli avgörande för vår globala konkurrenskraft genom EU:s inre marknad. På kort sikt kommer det att öka vår motståndskraft mot kommande kriser, genom att möjliggöra för oss att förutse och undvika störningar i tillgångskedjan. På medellång sikt leder det fram Europa som en ledande aktör i den här strategiska branschen”, sa Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande i ett pressmeddelande.
Med “Chips för Europa”-initiativet vill EU hantera den nutida och framtida halvledarkrisen och skapa utrymme för chiptillverkning på europeisk mark, slår EU-kommissionen fast. 11 miljarder euro – drygt 114 miljarder svenska kronor – ska göras tillgängligt för att stärka pågående forskning och utveckling.
Halvledarkrisen tydliggör sårbarhet
Totalt vill EU-kommissionen åstadkomma 43 miljarder euro i både offentliga och privata satsningar för att möta den efterfrågekris som uppstått.
Margrethe Vestager, vice ordförande i initiativet Europe Fit for the Digital Age, konstaterar att halvledarkrisen tydliggör dagens sårbarhet.
”Chip är nödvändiga för den gröna och digitala omställningen av Europas industri. Vi borde inte behöva vara beroende av ett enskilt land eller av ett enskilt företag för att åstadkomma leveranssäkerhet”, säger hon.
Genom European Chips Act – ett förslag om hur halvledarkrisen kan mötas, hoppas EU kunna tillhandahålla alla redskap som behövs för att stimulera fram en europeisk halvledarindustri som kan mäta sig med den internationella marknaden.
Tanken är att industrier som vill starta chiptillverkning ska kunna vända sig till en EU-finansierad fond för detta. Genom egen tillverkning behöver den framtida halvledarkrisen inte bli lika svårhanterlig.
“Våra ambitioner är höga: att fördubbla vår globala marknadsandel till 20 procent år 2030 och att producera de mest sofistikerade och energieffektiva halvledarna i Europa”, säger Thierry Breton, kommissionär för EU:s inre marknad, i pressmeddelandet.
Läs också:
USA:s regering vill tillverka “egna” halvledare
Samsung aktiefavorit i halvledarkrisen
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.