Projektet Ocean Cleanup har fångat upp 100 ton plast från Stilla havet. Därmed är det som projektet har kallat för ”fas 002” avslutats. Det skriver norska Båtmagasinet.
100 ton plast uppsamlat från havet
Mest läst i kategorin
The Ocean Cleanup drivs av holländske Boyan Slat, Han kom på idén 2013 efter en semester vid Egeiska havet när han var 16. Då noterade Slat det som redan tidigare hade varit känt: på vissa platser i havet finns det mer plast än fisk.
The Ocean Cleanup tar upp plast från det som kallas “The Great Pacific Garbage Patch”.
Även om man nu har fått upp 100 ton utgör det en liten andel av skräpet: 100 000 ton plast samlas där. Och det är inte bara i Stilla havet som det samlas, utan liknande virvlar finns i Atlanten och Indiska Oceanen.
80 procent av det skräp som finns där rinner ut i havet från elva ökända floder, belägna i Asien, Latinamerika och västra Afrika. Anledningen är den otillräckliga avfallshanteringen som finns i några enskilda länder.
Största mängden plast är kvar
Både tekniskt och ekonomiskt Ocean Cleanup krävt mycket resurser. Att göra en insats som får kännbara effekter kräver helt enkelt mer. Med den teknik som används i dag tar det för lång tid och de stödfartyg som krävs orsakar utsläpp.
Målet, att fånga upp 90 procent av plasten till 2040, är långt borta om projektet inte skalar upp, skriver organisationen. Det handlar om att täcka en större yta med ett system av nät, som inte bara håller plasten fången utan också håller fiskar utanför.
”Större insamlingssystem innebär färre stödfartyg, som är den viktigaste kostnadsdrivaren och innebär de största CO2-utsläppen i vår verksamhet”, skriver man. Under fas 002 har det norska bolaget Mørenot varit med och byggt upp designen av nät och övervakningssystem som ska hålla djur borta från näten.
Parallellt har man utvecklat avrinningssystem för floderna.
Version 003 kommer att innebära en 1,8 lång öppning och en typ av håvar på 2,5 kilometer. I dag är de max 600 meter.
Läs mer:
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.