Den kallas uthyrningslagen, ibland inhyrningslagen. Det viktigaste: 24-månadersregeln. Här är vad du behöver veta innan 1 oktober.
1 oktober slår nya lagen till
Mest läst i kategorin
I höst är det två år sedan en ändring i lagen om uthyrning av arbetstagare att gälla.
Det var 1 oktober 2022 ändringen av lagen, ibland även kallad uthyrningslagen eller
Lagändringen kallades 24-månadersregeln och innebär att en medarbetare, som genom bemanningsföretag, varit placerad på samma arbetsplats – butik, kontor, fabrik – hos ett företag i mer än 24 månader av en period på 36 månader, ska erbjudas tillsvidare-anställning i företaget.
Om man – efter två år – inte vill erbjuda en sådan anställning kan man välja att betala en mindre summa i form av normalt två, i vissa fall tre, månadslöner till medarbetaren.
1 oktober i år har det gått två år, 24 månader, sedan lagändringen och därmed får den sina första praktiska konsekvenser då.
Ska ta ansvar
Avsikten var – och är – naturligtvis att en arbetsgivare inte ska ha medarbetare på företaget år efter år, utan att ta det normala arbetsgivaransvaret genom en tillsvidare-anställning.
”24-månadersregeln finns i lagen om uthyrning av arbetstagare. Läser man den står det att den gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning”, sammanfattar Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.
Det är också så att 24-månadersregeln gäller relationen mellan medarbetaren och det företag där hen varit placerad.
Om man skulle ha råkat arbeta på en viss arbetsplats för flera bemanningsföretag, är det den sammanlagda tiden på arbetsplatsen som räknas.
Måste ha koll
”Det är du som företagare som har inhyrd personal som måste ha koll på hur länge de jobbat i din verksamhet. Om de uppfyller 24-månadersregeln är det du som ska erbjuda dem en tillsvidareanställning, eller betala ut en ersättning motsvarande två månadslöner”, säger Karin Berggren.
Senast en månad efter att 24-månadersgränsen passerats, ska erbjudande om tillsvidare-anställning lämnas.
Vill man inte anställa utan istället betala ett par månadslöner ska det ska inom samma tidsrymd.
Kan fortsätta arbeta
Den uthyrda arbetstagaren kan även fortsätta att arbeta för kundföretaget om det betalar en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning.
Läs mer:
Se upp: Tre varningssignaler hos anställda. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.