Snart kommer 66 helt vanliga, men också särskilt utvalda, norrmän få extra inflytande över oljefonden och dess 19 500 miljarder kronor.
66 utvalda norrmän får makt över oljemiljarderna
Mest läst i kategorin
Om du fick bestämma vad staten skulle göra med hundratals miljarder kronor – vad skulle du föreslå då? Frågan kanske låter larvig, men för en grupp norrmän kommer det snart att vara verklighet.
“Nästa vecka får cirka 40 000 personer i Norge ett sms där de tillfrågas om att vara med i rådet, skriver tidningen Klassekampen. Av de som svarar ja ska sedan 66 personer väljas ut för att lägga fram konkreta rekommendationer på hur den norska oljeförmögenheten ska användas”, skriver TT, baserat på den norska tidningens uppgifter.
I samråd med andra grupper kommer det utvalda folkrådet att få tycka till om oljefonden och dess miljarder ska användas i Norge framöver.
Läs mer: Norsk professor om oljan och klimatet: “Ett visst moraliskt ansvar”. Dagens PS
Nya rekordnivåer för oljefonden
Oljefonden, som egentligen är en gigantisk norsk pensionfond som byggts upp med överskottet från norsk oljeproduktion, har nyligen slagit nya rekord.
Bara i år har fonden ökat med över 25 procent, från 15,3 biljoner kronor, till 19,5 biljoner kronor. En kombination av en svag norsk krona och fantastisk tillväxt för fondens tillgångar ligger bakom rekordet.
Inflytande över etiska frågor
För specifika etiska eller strategiska frågor har Norge ibland samlat folkråd eller expertgrupper som får i uppgift att analysera och komma med rekommendationer, och nu är det alltså dags igen.
Ett exempel är Etikrådet, som består av experter inom etik och hållbara investeringar och som ger förslag till hur oljefonden ska hantera investeringar i kontroversiella sektorer, som vapenindustri, kol och tobaksföretag.
Orsaken till att man vill ha folkets inspel är att oljefonden är en obeskrivligt viktig tillgång för Norge och norrmännen. Hela landets BNP motsvarar omkring 25% av oljefondens värde.
Andra länder och folkråd
I Sverige är folkråd inget bekant begrepp, men det finns flera andra länder som låtet folkråd påverka viktiga beslut.
Även andra länder har använts sig av folkråd för att ge människor chansen att påverka olika beslut. I Irland bidrog ett folkråd till att legalisera aborter 2018 och till att tillåta samkönade äktenskap 2015.
Det franska folkrådet var delaktigt i beslutet att förbjuda inrikesflyg på sträckor som tar mindre än 2,5 timme med tåg.
Källa: TT
Läs även: Digital valuta på agendan i Norge: “Komplexa frågor”. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.