Fondrobotar som Lysa och Opti skulle ta sparandet till en ny nivå. Så har det inte blivit än så länge eftersom de fortfarande släpar efter i lönsamhet, enligt bolagens årsredovisningar.
Trög lönsamhet för fondrobotar
Mest läst i kategorin
Det går trögt för robotrådgivarna som hittills inte har lyckats dra till sig en stor skara sparare och därmed kunna visa goda vinstsiffror, berättar Breakit.
“Det tar tid att bygga upp ett sunt sparande och det tar tid att bygga ett stort sparbolag”, uppgav Lysas vd Patrik Adamsson när bolaget tog in nya pengar förra året och samtidigt expanderade till länder utanför Sverige.
Försämrat rörelseresultat för fondrobotarna
Lysa har funnits sedan 2015 och förra året omsatte bolaget 35 miljoner kronor, där rörelseresultatet samma år försämrades med 10 miljoner och landade på 39 miljoner kronor.
En annan fondrobot, Opti, grundades 2014 och drog under förra året in 9 miljoner kronor och samtidigt som intäkterna fördubblades så ökade även kostnaderna i bolaget, där rörelseresultatet låg på runt minus 47 miljoner kronor. Opti tog in 200 miljoner kronor under fjolåret.
Tror på sparande framöver
Trots en allt tuffare privatekonomi för många sparare så tror Opti att privatpersoner hellre dra ner på sina utgifter än att sluta spara.
“Det, i kombination med bolagets stora kassa, ger Optise en god uthållighet och ljusa framtidsutsikter även vid en utdragen lågkonjunktur”, uppger bolaget.
Robotrådgivaren Fundler har än så länge intre lämnat in sin årsredovisning för 2022.
Läs även: Explosion av robotrådgivare – förvaltar 7 000 miljarder kronor
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.